Manifest pentru Roşia Montană, de păstrat în stare naturală

În Piaţa Constituţiei din capitală au răsunat peste 500 de voci sâmbătă, 28 ianuarie, ca să facă un nou apel la conştiinţa factorilor de decizie în problema exploatării miniere de la Roşia Montana.

După zece ani de când proiectul minier de la Roşia Montană al companiei RMGC este contestat de majoritatea societăţii civile şi a opiniei publice din România, Ministerul Mediului şi Pădurilor ar putea da aviz favorabil exploatărilor cu efecte negative asupra naturii, certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic de la Roșia Montană a fost re-emis, iar modificarea Legii Minelor 85/2003 încă se discută în Camera Deputaţilor.

Protestul a început la ora 11.00 în Piaţa Constituţiei şi a continuat ulterior în Piaţa Universităţii, la borna kilometrului zero, simbolul democraţiei româneşti. Manifestaţii de susţinere a protestului din Bucureşti au avut loc concomitent şi în Cluj-Napoca, Braşov, precum şi în alte oraşe din ţară.

Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare!”, ”Vrem natură, nu cianură” , ” Roşia Montană în patrimoniul UNESCO” sunt doar câteva dintre îndemnurile adresate spontan românilor şi guvernanţilor de către manifestanţii prezenţi.

Viitorul nostru, al tuturor, depinde în mare măsură de modul în care vom şti să tratăm problema de la Roşia Montană. Corupţia, cenzura media, impunerea unei voinţe politice în detrimentul voinţei cetăţenilor, protejarea intereselor unui investitor străin în detrimentul proprietăţii oamenilor şi a patrimoniului naţional sunt probleme acute care se vor generaliza şi se vor acutiza dacă nu vom lupta cu toţii împotriva lor. Viitorul Roşiei Montane este viitorul României. Cum îl vom construi depinde doar de noi” a declarat un voluntar de protecţia mediului.

:: citeşte mai multe despre acţiunea de protest pe Salvaţi Roşia Montană şi vezi pozele pe Facebook

3 răspunsuri

  1. Vreau sa atrag atentia ca mai avem si alte zone in pericol. De anul asta, Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului. Statele americane New Jersey si New York au aplicat si ele interdicția pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.
    Odată ce va începe extracţia în România, acesta va fi foarte greu de oprit. În unele zone, forajul e programat să înceapă din luna februarie. Trebuie să ne apărăm apa şi terenurile agricole, cerând autorităţilor să interzică această metodă de extracţie în România (urmând exemplul Franţei şi al Bulgariei).

    Grupul de Facebook impotriva exloatarii gazelor de sist in Romania
    http://www.facebook.com/groups/frackoffromania/
    Grupul de Facebook pentru zona Barlad: http://www.facebook.com/groups/246073258803542/

    Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică: BARLAD (VASLUI)
    VOIVOZI (BIHOR)
    TRIA (BIHOR)
    BAILE FELIX (BIHOR)
    TULCA (BIHOR)
    ADEA (ARAD)
    CURTICI (ARAD)
    PERIAM (TIMIȘ)
    BILED (TIMIȘ)
    PAULIS (TIMIȘ)
    PARȚA (TIMIȘ)
    BUZIAȘ (TIMIȘ)
    CRAI (TIMIȘ)

    MACIN (TULCEA)
    BABADAG (TULCEA)
    CAPIDAVA (CONSTANTA)
    EFORIE (CONSTANTA)
    COSTINESTI (CONSTANTA)
    VAMA VECHE (CONSTANTA)
    ADAMCLISI (CONSTANTA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.