_
Orașul în care trăim este o ilustrare perfectă a bunelor și uneori proastelor noastre obiceiuri sau gusturi. Poate cea mai importantă însușire pe care o împărtășim cu orașul este dinamismul. Continua schimbare a orașului este inevitabilă și benefică, cu condiția să ne implicăm constant în acest proces, respectând valorile și nevoile reale ale comunității.
_
Și cea mai mare piedică în calea implicării este măsura în care noi înțelegem și simțim orașul ca fiind al nostru, ca o extensie a locuinței, în detrimentul mentalității că domeniul public aparține autorităților.
_
Asa s-a născut proiectul Orașul esti tu!, coordonat de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu organizațiile Salvați Bucureștiul, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Asociatia Pro Democrația (APD) și Asociatia pentru Tranziție Urbană.
_
Un prim pas în direcția recâștigării orașului de către fiecare dintre noi a fost creearea unei platforme web speciale – www.orasulestitu.ro, prin intermediul căreia sunteți invitați să reclamați iregularități în dezvoltarea urbană, pentru ca ele să poată ajunge în atenția administrației publice.orasulestitu
_
Aceste abateri pot fi: abandonarea spațiilor verzi, construcția unor clădiri în dauna parcurilor, construcțiile care nu par să respecte regimul de înalțime sau cele care stirbesc valoarea istorică și arhitecturală a unei zone ori investiții care vor genera trafic în zone deja aglomerate, de tipul unor imobile de birouri sau Mall-uri.
_
Un exemplu foarte bun este cazul clădirii de circa 40 de metri ce urmează să fie construită lângă palatul Stirbey de pe Calea Victoriei, care a stârnit aprinse controverse între comunitate și administrația publică, concretizate și în protestul de marți 12 octombrie.
_
Așadar la taste cetățeni, ridicați cuvântul pentru ca orașul să devină cu adevărat al nostru!