Recycle, raft & race!

Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în jur!

100 de tineri au învăţat cum e cu leadershipul şi cum îi poţi motiva pe ceilalţi să te urmeze. Au mers în gaşcă să ecologizeze pădurea. Au pus PET-urile deoparte. Seara, au stat la foc de tabără şi au povestit. A doua zi au luat-o de la capăt. În week-end, au avut concert şi au venit persoanlităţile publice să îi ajute şi presa să îi întrebe de sănătate. La sfârşit, au construit patru plute şi s-au întrecut pe lac, cu vedete la cârmă şi PET-ul sub picioare. S-au întors acasă mai frumoşi, mai deştepţi, mai voioşi şi mai lideri. Acum pot schimba lumea, aşa cum îşi doresc.


Interesul tinerilor pentru ecologie şi voluntariat a crescut în ultimii ani. Totuşi, preocuparea publicului faţă de acest sector nu are ca rezultat acţiuni de protecţia mediului concrete din cauza lipsei iniţiativelor şi a abilităţii de a coordona aceste activităţi.

Proiectul Recycle, Raft & Race! s-a născut cu scopul de a diminua aceste lacune legate de conceptul de ecologizare. Scopul proiectului a fost de a instrui şi motiva cât mai multe persoane care să fie dispuse să contribuie la răspândirea „virusului” voluntariatului la nivel naţional. În tabăra Recycle, Raft & Race! au fost formaţi 100 de tineri ce vor gândi, organiza şi coordona propriile acţiuni de plantare, curăţenie, informare şi educare, adunând în jurul lor resursele de voluntariat ale comunităţilor din care provin.

Proiectul s-a derulat în perioada martie-iunie 2009 de MaiMultVerde cu susţinerea Heineken România. Procesul de formare a avut loc în cadrul unei tabere de o lună la Buşteni, pe Valea Prahovei, în perioada 4-31 mai 2009, în patru serii săptămânale. La fiecare serie au participat 25 de tineri care au făcut cursuri de orientare în natură, leadership, comunicare şi dezvoltare organizaţională.

Seriile săptămânale de training s-au desfăşurat în perioadele:

•   4-10 mai 2009 (seria 1)
• 11-17 mai 2009 (seria 2)
• 18-24 mai 2009 (seria 3)
• 25-31 mai 2009 (seria 4)

Tabăra a inclus şi o componentă de ecologizare. Participanţii au colectat separat (plastic, hârtie, metal şi sticlă) deşeurile lăsate de turişti în zona Buşteni şi au folosit PET-uri strânse pentru a construi o plută. Celelalte deşeuri colectate separat au fost predate firmelor de reciclare. Cantitatea totală adunată de voluntari a fost de peste 30 de tone de deşeuri.

La finalul taberei, cele patru plute construite de participanţii la cele patru serii s-au întrecut într-o competiţie surpriză pe un lac din apropierea Bucureştiului. Ei au fost coordonaţi de câte o echipă de vedete, care s-a luptat cot la cot cu ei pentru victorie. Vedetele care au luat parte la proiect au fost: Amalia Enache (Pro TV), Cabral Ibacka (Acasă TV), Gabriela Szabo, Iulia Vântur (Pro TV), Malvina Cervenschi (TVR1), Răzvan Fodor şi Radu Naum.

După cursuri de leadership, comunicare, dezvoltare organizaţională şi orientare în natură, după multe ore şi zile de curăţenie în pădurile îndesate cu PET-uri aruncate de specia dominantă a picnicarului mitocan, tinerii lideri din tabăra RRR au fost pregătiţi să iniţieze proiecte ecologiste în comunităţile lor şi pe platforma de voluntariat www.maimultverde.ro. Ca follow up al taberei de instruire, voluntarii au obligaţia de a organiza în decursul unui an de la finalul taberei, individual sau în echipă, cel puţin o acţiune de voluntariat de mediu. Unii au început deja!

La Târgovişte, voluntarii Recycle, Raft & Race! au strâns 118 saci de gunoaie, au mobilizat alţi 50 de voluntari şi  200 de persoane din comunitatea locală într-o acţiune de curăţenie din Pădurea Priseaca. Efortul lor  a fost recunoscut – la începutul lui septembrie 2009, acţiunea a fost premiată în cadrul unei gale de excelenţă organizată de Primăria Municipiului Târgovişte la secţiunea Voluntariat.

Voluntarii bănăţeni le-au arătat tuturor că jazz-ul se cântă mai bine pe curat la Gărâna Jazz Festival. Organizatorii, voluntari din seria a treia a taberei de la Buşteni, împreună cu voluntarii altor serii şi cu prietenii prietenilor lor au ajutat la colectarea a 21 tone de gunoi din zona în care s-a desfăşurat festivalul. Timp de trei zile, voluntarii au făcut curăţenie, au dat lecţii de disciplină eco celor 10.000 de oameni veniţi la festival, au cântat şi i-au încântat pe vecinii de camping.

Pe plaja de la Stufstock, liderii Recycle, Raft & Race! au acţionat la început de septembrie 2009. 27 de voluntari, coordonaţi de Florin Sârghe şi Dana Benta au adunat 500 de saci de gunoi din zona de concerte a festivalului, cât şi de pe plaja din Vama Veche, însumând un total de aproximativ 5 tone de deşeuri.

Alte două voluntare, Delia Mihalache şi Diana Ciocârlan au organizat propria acţiune de ecologizare în Prelungirea Ghencea din sectorul 6, Bucureşti, alături de alţi zece voluntari MaiMultVerde: 41 de saci de gunoi au fost strânşi în câteva ore de muncă.

La iniţiativa lui Ioan Cojocaru din Fălticeni, voluntar în seria 3 a taberei Recycle, Raft &  Race!, 11 voluntari au curăţat în septembrie 2009 zona Abruptului Rarău.  Dintr-o groapă de gunoi de 5000 metri pătraţi, voluntarii au adunat 40 de saci de gunoi a câte 120 litri fiecare.

Proiectul „Viaţa după colectare” a primit sprijin din partea lui Iulian Fira, un voluntar MaiMultVerde şcolit în tabără şi pus pe fapte mari. Iulian s-a implicat activ în campanie de strângere de scrisori şi a reuşit să adune de unul singur 100 de scrisori către autorităţi pentru implementarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor în Craiova.

La Crângul Petreşti (jud. Focşani), 12 voluntari au strâns 550 kg de gunoi într-o singură zi la iniţiativa lui Bouroş George, voluntar în seria 3 a taberei Recycle, Raft &  Race! pe 6 aprilie 2010.

Bogdan Cismașu – voluntar seria II „Recycle, Raft& Race!”

“Cea mai placută experienţă pe care am trăit-o până acum. A fost ceva deosebit, am întâlnit oameni extraordinari, cu care m-am împrietenit foarte repede şi cu care am format un grup unit pe tot parcursul taberei. Toţi împărtăşeam aceleaşi idealuri pentru natură şi mediul înconjurător.”