Cum se simt puieții noștri plantați la Bariera Verde – Centura de Est Ploiești

Bariera Verde a Ploieștiului ajută la blocarea poluării din zona industrială și va ajuta și la oprirea zăpezii. În toamna trecută, 2.000 de puieți de stejar, frasin și paltin au fost plantați pe Centura de Est a orașului. Inginerul silvic Mihai Enescu (Trees of Romania), specialistul nostru în silvicultură, a fost acolo în 30 mai, pentru a verifica starea puieților. Iată constatările și recomandările sale.

Notă: Procentele de prindere sunt aproximative. O estimare corectă se va putea face la finalul sezonului de vegetaţie (sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie), doar după ce puieţii forestieri au supravieţuit sau nu. Din moment ce schimbările climatice au început să îşi facă simţite efectele din ce în ce mai des şi în România, este de aşteptat ca perioada iulie-august să fie una foarte uscată, cu precipitaţii scăzute ori chiar lipsă, mai ales în sudul ţării, acolo unde majoritatea culturilor cuprinse în acest raport sunt localizate. În acest context, estimările trebuie privite doar cu titlu informativ.  

Ploieşti EST – parcelele 1, 2 şi 3

Specii identificate: stejar, stejar roşu, paltin, frasin, arţar american, corcoduş.

Majoritatea puieţilor prezintă înălţimi de aproximativ 1,5 m (mai ales exemplarele de frasin şi paltin). Există însă şi numeroşi puieţi cu înălţimi de aproximativ 40-60 de cm, care au fost depăşiţi de ierburile din jur. Referitor la aceştia din urmă, recomand efectuarea de lucrări de descopleşire (+ mulcire). Mulcirea constă în aşezarea ierburilor tăiate printre rândurile de puieţi. În vederea realizării de completări, recomand ca în viitor să se utilizeze specii precum: stejar roşu, paltin (sau arţar), frasin şi specii arbustive (corcoduş, măr pădureţ etc.).

Pe parcelele 2 şi 3, puieţii plantați în octombrie 2013 sunt prinşi, însă sunt copleşiti de ierburile din jur. Pe aceste două parcele, am identificat, în plus faţă de prima, specii precum: cireş pădureţ, măr pădureţ şi zămoşită. În plus, am observat că salcioara, provenită din regenerare naturală, prezintă creşteri accentuate și poate ar fi bine de inclus şi această specie arbustivă în campaniile viitoare.

Ploieşti EST (parcela mare)

Specii identificate: stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), platin (Acer pseudoplatanus), zămoşiţă (Hibiscus spp.), cireş pădureţ (Prunus avium) – destul de rar.

Cultura este una reuşită, gradul de prindere fiind de peste 90%. Nu am identificat semne de boli la nivelul speciilor de pe parcelă, ceea ce poate fi cauzat chiar de poluarea din zonă, care nu a favorizat apariţia unor ciuperci ori insecte.

Am identificat drept ameninţări potenţiale localnici din proximitate care pare că şi-au făcut un obicei în a veni la sfârşit de săptămână pe parcela respectivă. Am obervat foarte multe gunoaie (care nu erau în octombrie 2013) pe cuprinsul plantaţiei. În privinţa unei completări în zona dinspre rafinării, o estimare pertinentă se poate realiza la începutul toamnei.

Mai multe fotografii, pe Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.