Românii sunt deranjaţi de poluare şi defrişarea pădurilor

Poluarea şi defrişarea pădurilor sunt principalele probleme de mediu identificate de români, arată un studiu realizat pro bono de către compania Synovate pentru organizaţia WWF.

Conform studiului, 8 din 10 români condamnă poluarea aerului, a solului, a pădurilor şi a apei şi consideră poluarea industrială, chimică şi a noxelor drept principalele surse ale poluării, în general. Mizeria, gunoaiele, deşeurile sunt probleme care îi afectează pe cea mai mulţi dintre respondenţi. 
Apoi, lipsa parcurilor şi, în general, a spaţiilor verzi, constituie un motiv de îngrijorare pentru mai mult de jumătate dintre persoanele care au participat la studiu. 60% dintre acestea sunt îngrijorate de soarta pădurilor din România, în mod particular de problema defrişărilor. Totodată, respondenţii consideră ca fiind probleme de mediu şi lipsa de civilizaţie, lipsa educaţiei de mediu, corupţia, dezinteresul autorităţilor şi slaba mediatizare în media a acestor aspecte.

WWF este numai una dintre organizaţiile care depun eforturi pentru protejarea pădurilor din România, cu atât mai mult cu cât în ţara noastră se gasesc 250,000 de hectare de păduri seculare, una dintre cele mai întinse suprafeţe din Europa. Aceste paduri se confruntă cu nenumărate presiuni, dintre care cea mai ameninţătoare este tăierea, atât sub formă legală cât şi ilegală, ambele cauzate de faptul că aceste păduri nu sunt incluse într-un sistem de protecţie totală.

În plus, conform studiului, 5 din 10 români cunosc cel puţin o organizaţie care se ocupă cu protecţia mediului. 4 din 10 au declarat că au făcut donaţii în trecut, suma medie donată fiind de 43.6 lei. Cu toate acestea, doar 7% dintre respondenţi au făcut donaţii pentru protecţia mediului şi a animalelor, majoritatea preferând
să ajute copii (76%), persoanele cu probleme grave de sănătate (33%) şi bătrânilor (32%).

Studiul Synovate este reprezentativ la nivel urban naţional şi a implicat 891 de respondenţi, bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 ani. Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.