S-a lansat marca ”Eveniment responsabil”

Deoarece modelul economic actual, ce presupune hiper-producție și consum, pune în pericol bazele civilizației ( biodiversitatea, condițiile climatice, structuri sociale sau diversitatea culturală etc.), SOCIETAL lansează un nou concept de Dezvoltare Durabilă, care implică ONG-urile ca entități economice. ONG-urile sunt responsabile pentru exemplele pozitive de gestionare a resurselor pe care le dau societății și corporațiilor (prin programe de CSR), fără a compromite potențialul viitoarelor generații de a-și satisface propriile nevoi.

În acest sens, Societal lansează marca Eveniment Responsabil, cu ajutorul căreia manifestările care se adresează publicului să-și îmbunătățească impactul de mediu, social și economic. Organizatorii unor evenimente importante în diferite regiuni din România și-au asumat deja provocarea mărcii: Transilvania Fest, Ideo Ideis, ONG Fest, Festivalul de film istoric de la Râșnov, Padina Fest, Laboratorul de educație nonformală.

Concret, la un „Eveniment responsabil” ne așteptăm să regăsim:

  • soluții mai puțin poluante pentru transportul spre locul evenimentului;
  • produse locale sau certificate ecologic în meniu;
  • dispozitive pentru eficientizarea consumului de energie sau diminuarea consumului de apă;
  • materiale de promovare imprimate pe suporturi reciclate sau eco-etichetate;
  • echipamente pentru colectarea selectivă a deșeurilor;
  • inițiative pentru promovarea drepturile omului și valorilor universale;
  • condiții de muncă decente pentru persoanele implicate în organizare;
  • colaborare și sinergii între organizatori și comunitatea locală.

Și multe alte măsuri de responsabilitate socială, în funcție de specificitatea fiecărui eveniment!


Caietul de sarcini pe care organizatorii trebuie să-l respecte pentru obținerea mărcii „Eveniment responsabil” se bazează pe grila de indicatori de Responsabilitate Sociala dezvoltată de Societal. Este un instrument de management care permite îmbunatățirea performanței oricărui proiect în patru domenii: social, mediu, economic, guvernanta. Indicatorii Societali au fost elaborați pornind de la standardul de responsabilitate sociala ISO 26000 și standardul pentru raportarea dezvoltării durabile Global Reporting Initiative.



Societal (sau „Competențe și instrumente pentru adoptarea responsabilității sociale și de mediu în cadrul organizațiilor societății civile”) este un proiect realizat de Asociația REPER21, în parteneriat cu ANPCDEFP și Asociatia CRIES, și este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

:: detalii pe www.societal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.