Puieții din Țara lui Andrei, la ora verificării bianuale (1)

Între 2010 și 2012, voluntarii de la MaiMultVerde și-au rupt din timpul liber pentru o cauză nobilă: plantări în zonele defavorizate, în cadrul proiectului Țara lui Andrei, de la Petrom. De două ori pe an, Asociația MaiMultVerde porneşte într-o misiune de verificare a terenurilor pe care am plantat alături de voluntari şi companie. Aceste verificări sunt o componentă esenţială a angajamentului nostru de a urmări timp de 5 ani evoluţia viitoarelor păduri, alături de lucrările de întreţinere şi completare.

În iunie 2014, specialistul nostru în silvicultură, Mihai Enescu (Trees of Romania), a pornit din nou la drum pentru a verifica puieţii. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv. Iată prima parte a celor mai noi constatări ale sale.

Centura de Vest Ploiești (jud. Prahova)

Ploiesti Vest4 Ploiesti Vest3 Ploiesti Vest2 Ploiesti Vest1

Pe o suprafaţă de 5 hectare, au fost plantați 25.000 de puieți în mai 2010.

Există acolo stejar pedunculat, stejar roşu, paltin, frasin, plop, mălin, arţar, catalpa, paulovnia, frasin, măceş și alte specii. Frasinul depăşeşte 4 m. Exemplarele de mălin sunt o reuşită, majoritatea având deja fructe, semn că au ajuns la maturitate. Prinderea s-a realizat în proporție de 95% (prindere reuşită) după ce, înaintea completărilor din toamna lui 2013, procentajul era de doar 65.

Valea Călugărească (jud. Prahova)

Valea Calugareasca3 Valea Calugareasca2 Valea Calugareasca1

Pe un hectar, sunt 5.000 de puieți de frasin plantați în noiembrie 2012 și 95% dintre ei sunt prinși. Pe prima jumătate a parcelei (venind dinspre drumul de acces), ierburile sunt mult mai înalte decât puieţii de frasin, copleşindu-i pe aceştia. În cealaltă jumătate, ierburile se află la aceeaşi înălţime cu puieţii. Se confirmă astfel necesitatea lucrărilor de descopleşire a puieţilor pe întreaga suprafaţă, prevăzute pentru perioada imediat următoare.

Băicoi (jud. Prahova)

Baicoi3 Baicoi2 Baicoi1

Sunt 13.400 de puieți pe două hectare, plantați în noiembrie 2011. Este vorba despre stejar, paltin, frasin și arbuşti. Puieții au un aspect viguros, sănătos, prezintă o dezvoltare armonioasă, corespunzătoare vârstei lor.  S-au putut observa şi regenerări naturale la unele specii arbustive, cum ar fi păducel ori corcoduş şi câţiva puieţi de salcâm într-un pâlc izolat. Prinderea este de cca 85% (prindere reuşită). Cultura este un exemplu de bună practică şi de reuşită a instalării prin plantare a unei culturi forestiere mixte.

Pădurea Frasinu (jud. Buzău)

Frasinu3 Frasinu2 Frasinu1

Cei 20.000 de puieți au fost plantați în aprilie 2011 pe o suprafață de 5 hectare. Este o cultură mixtă de arţar american, paltin, frasin, cer şi alte specii rezultate din regenerare naturală. Puieţii de arţar american vegetează foarte bine, având înălţimi chiar de 4 metri și au o fructificaţie abundentă (foarte multe mănunchiuri de bisamare). De asemenea, puieţii de frasin prezintă un aspect sănătos, înregistrând înălţimi de 2-3 m.

Procentajele de prindere sunt aproximate pe baza numărătorii realizate la momentul vizitei (iunie 2014) şi determină atât numărul de puieţi forestieri care au supravieţuit după lunile de iarnă şi au pornit în vegetaţie în primăvară, cât şi necesarul de lucrări de întreţinere peste vară. O a doua evaluare este utilă la finalul sezonului de vegetaţie (sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie), mai ales în condiţiile în care schimbările climatice au început să îşi facă simţite efectele din ce în ce mai des şi în România.

Despre proiect

Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.