Puieții din Țara lui Andrei, la ora verificării bianuale (2)

Între 2010 și 2012, voluntarii MaiMultVerde şi Petrom și-au rupt din timpul liber pentru o cauză nobilă: plantări în zonele defavorizate, în cadrul proiectului Țara lui Andrei. De atunci, anual, Asociația MaiMultVerde porneşte într-o misiune de verificare a terenurilor pe care am plantat. Aceste verificări sunt o componentă esenţială a angajamentului nostru de a urmări timp de 5 ani evoluţia viitoarelor păduri, alături de lucrările de întreţinere şi completare.

În iunie 2014, specialistul nostru în silvicultură, Mihai Enescu (Trees of Romania), a pornit din nou la drum pentru a verifica starea puieţilor. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv. Iată a doua parte a celor mai noi constatări ale sale. Citiți aici prima parte a raportului.

Moreni (jud. Dâmbovița)

Moreni1 Moreni2

Pe o suprafață de două hectare, au fost plantați 10.000 de puieţi în noiembrie 2012. În ciuda condițiilor vitrege de la plantare și de la acțiunile de întreținere, salcâmii au început să lăstărească. Se confirmă necesitatea lucrărilor de descopleşire pe întreaga suprafaţă, deoarece ierburile au depăşit puieţii în înălţime. Puieții au prins bine, 90% dintre ei fiind sănătoși.

Moineşti (județul Bacău)

Oşoiu

Osoiu1 Osoiu2

21.500 de puieți au fost plantați pe 4,3 hectare în 2010. Este vorba despre o monocultură de salcâm şi exemplare arbustive spontane. Golurile observate în anii anteriori au fost acoperite fie de exemplare care s-au autorecepat, având, prin urmare, o talie mai mică, fie de specii care s-au regenerat foarte bine pe cale naturală, cum ar fi sângerul, cireşul pădureţ sau exemplare de pin silvestru în stare foarte bună. Prinderea este de aproape 100%, deci nu mai este nevoie de lucrări de completare.

Tăşbuga

Tasbuga1 Tasbuga2

Molidul, bradul și pinul silvestru plantați pe două hectare în mai 2011 au o prindere de 70%. Solul în zona în care sunt cei 10.000 de puieți este foarte sărac în elemente nutritive. Ţinând cont că ierburile prezentau înălţimi de până la un metru, se confirmă necesitatea realizării în perioada următoare a operaţiunilor de descopleşire a puieţilor, coroborate cu mobilizarea superficială a solului în jurul acestora.

Lucăcioaia

Lucacioaia1 Lucacioaia2

Din cei 10.000 de puieți de pe două hectare, majoritatea salcâmilor prezintă înălţimi cuprinse între 1,5 – 2 şi chiar 2,5 m, conform vâstei lor. Prinderea este de circa 95%. Este o reuşită, puieţii fiind în cea mai mare parte prinşi şi având înălţimi corespunzătoare stadiului în care se află.

Leşmir, Marca (jud. Sălaj) 

Lesmir1 Lesmir2

Puieții s-au prins în proporție de 75%, deci este necesară descopleșirea urgentă și repetată. De asemenea, cei 14.000 de puieți de pe suprafața de 2,75 hectare au nevoie de irigare periodică în sezonul cald. La toamnă, mai mult de 30% dintre ei vor avea nevoie de lucrări de întreținere.

Mârşani (jud. Dolj)

Marsani1 Marsani2

Pe o suprafață relativ mare – 7,5 hectare, trăiesc 37.500 de puieți plantați în noiembrie 2011. Colaboratorii din zonă îşi fac treaba ca la carte și procentajul actual de prindere al puieţilor depăşeşte 90. Puieții formează tot mai mulţi lăstari proveniţi din rădăcină. Avem aici înălţimi de până la 4 metri, în timp ce exemplarele plantate în 2012 au atins aproximativ 2 metri înălţime.

Procentajele de prindere sunt aproximate pe baza numărătorii realizate la momentul vizitei (iunie 2014) şi determină atât numărul de puieţi forestieri care au supravieţuit după lunile de iarnă şi au pornit în vegetaţie în primăvară, cât şi necesarul de lucrări de întreţinere peste vară. O a doua evaluare este utilă la finalul sezonului de vegetaţie (sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie), mai ales în condiţiile în care schimbările climatice au început să îşi facă simţite efectele din ce în ce mai des şi în România.

Despre proiect

Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.