Unde ajung electronicele după shut down?

Întrebarea, la care MaiMultVerde și Ecotic au răspuns prin lansarea proiectului Verdis în școli și licee, a fost pusă în scenă de regizorul documentarului ”Digital Cemeteries”, Yorgos Avgeropoulos, la festivalul de film eco ”Green Planet Blues” de la Sinaia.

Documentarul pune în evidență efectele devastatoare asupra mediului, în urma aruncării necorespunzătoare a deșeurilor provenite din echipamentele electrice și electronice. ”Prietenii” noștri digitali conțin substanțe cu o toxicitate concentrată și foarte riscantă pentru un mediu sănătos. Abandonarea lor la întâmplare, după ce devin nefuncționali, produce un real dezastru ecologic. Colectarea selectivă a deșeurilor electronice în locuri special amenajate e metoda care poate evita moartea lumii vii din jurul cimitirelor digitale.

5 răspunsuri

  1. reciclarea se face in zonele unde populatia constientizeza efectele negative, in tara noastra campania MAREA DEBARASARE s-a lansat cu asteptari….primesc ceva-n schimbul televizorului vechi?
    numarul mare de centre unde se pot recupera electronicele sunt inca pe hartie. din punctul meu de vedere ar fi de indicat sa fie un depozit la o mie de persoane.in tara noastra poate exagerez daca spun ca 10.000 de astfel de centre ar rezolva problema.

  2. ai dreptate in ceea ce priveste numarul de centre repartizate pe cap de locuitor poluant. dar tine si de cultura ecologica a fiecaruia. Cei de la Ecotic, cu care lucram pentru Verdis, vor sa incurajeze oamenii sa recicleze electronicele, asadar cerere din partea centrelor de reciclare exista. Nu stiu daca trebuie sa primesti neaparat ceva in schimb pentru a recicla un echipament electronic vechi, dar admit ca e o problema in cazul in care nu putem sa le inlocuim cu unele care consuma mai eficient.

  3. lucrurile se mişcă în ţara noastră, un prim pas în acest sens a fost făcut în gări unde am văzut pubele speciale pentru peturi, hârtie şi sticlă(şi aici e o problemă că se amestecă aia colorată cu aia albă).
    până la urmă totul se rezumă la mentalitatea ecologistă. sunt conştient că foarte puţini români au o educaţie în acest sens.
    mă întreb cât timp va mai dura acest procest de conştientizare?

  4. Cred ca in Romania problema este mai delicata….zecile de ani de comunism ne-a rupt de realitatile vestului si evolutia la nivelul societatii de acolo……
    Odata cu incetarea comunismului, s-a produs o ruptura mare pe plan economic si social, romanii impartindu se in clasa de jos si cea de sus(neexistnd clasa de mijloc)
    In situatia asta, cei de sus au devenit total nepasatori de probleme sociale si de mediu iar cei de jos au devenit la randul lor nepasatori, concentrandu se la ce pun pe masa copiilor maine, cu ce se imbraca,sau ce se incalzesc……Astfel pe fondul saraciei si lipsei de educatie, este cat se poate de normal ca atunci cand ii ceri ceva(fie el si televizorul bunicii pe care de 20 de ani il folosesc drept suport de vaza) romanul sa intrebe „ce imi dai pe el?”(aici ,in plus, luati in considerare si fenomenul de exacerbare a dorintei de proprietate-amintitiva de cei batrani care strang in case tot felul de nimicuri).
    Deci, poate ca inainte de-a pretinde de la noi sa fim cu un pronuntat spirit civic , ar trebui mai intai sa ne educam….
    Iar pana atunci,poate ca nu este o idee rea ca in campanii de genul „marea debarasare” , guvernul sa procedeze la fel ca si unele lanturi de magazine;sa ofere oamenilor (sa zicem 100 ron) pe fiecare televizor, frigider etc care este scos din uz.
    Ce ziceti?

  5. ideea punerii in practica a unor procese de educare a romanilor in spiritul protectiei de mediu e cea mai buna solutie pentru schimbarea mentalitatii. evident, ea trebuie sustinuta si financiar, iar ideea dvs. e una foarte buna. noi lucram in proiecte de CSR, adica prin intermediul bugetelor companiilor destinate proiectelor de mediu. cred ca, pentru punerea in practica a ideii dvs. e nevoie de un efort de constientizare si responsabilizare a Guvernului, sustinut eventual prin mijloace de lobby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.