Zece sfaturi pentru protecția mediului la birou

Celor care au sărbătorit ‘verde’ şi s-au întors cu bateriile reîncărcate la birou, le urăm un An Nou Fericit!, plin de realizări şi momente inteligente:)

Urările sunt asezonate cu 10 sfaturi eco, bune de pus în practică anul acesta la birou, pentru economisirea resurselor şi protejarea mediului. Ca să nu sune neapărat ca un Decalog de neîncălcat şi nici să părem mai ‘verzi’ doar de dragul sfaturilor, e bine de ştiut că toate metodele de mai jos sunt testate cu succes în biroul MaiMultVerde 😉

1. Economiseşte energia electrică

Economisirea energiei este una din provocările momentului. Folosirea unei surse de energie alternativă este ideală, iar dacă folosiţi energie electrică, economisirea este benefică atât pentru salvarea resurselor materiale, cât şi pentru o factură de plată mai mică. Ce aveţi de făcut este să închideţi sursa de lumină artificială ori de câte ori ea nu este folosită de nimeni (chiar şi în pauze scurte de 10-15 minute), să folosiţi becurile ecologice şi să aveţi instalaţii de iluminat pe bază de senzori.

2. Controlează eficienţa computerului în consumul de energie electrică! Screen save-ul nu economiseşte energia, dar comanda sleep automatically salvează energia după un timp limitat, atunci când e nevoie. Pentru laptop-uri, e indicat să folosiţi bateria de rezervă atunci când aceasta s-a încărcat 100%. Computerele vechi (poate nu cele mai vechi de 5 ani), pot fi donate unor organizaţii care lucrează cu copii, bătrâni, etc., unde ele încă pot fi de folos. Reciclaţi-le la un centru specializat în cazul în care nu le mai folosiţi!P.S. O soluţie testată este Eco Button, un device care face ca lucrurile să meargă bine şi aproape de la sine în ‘save mode’

3. Imprimarea ‘inteligentă’ (Print-ul)

Printează pe ambele părţi ale foii atunci când e posibil, sau renunţă la print în favoarea lecturii în format electronic. (un exemplu practic – fişierul .wwf) P.S. De aplicat tot în varianta electronică / online pentru companiile cu un număr mare de angajaţi (cu ajutorul mijloacelor de comunicare internă, de la e-newsletter la manuale, etc)

4. Colectează selectiv materialele pe care nu le mai foloseşti şi trimite-le la un centru de reciclare. Asigură-te că ai la birou locuri destinate colectării separate a deşeurilor, în funcţie de natura lor de provenienţă (plastic, hârtie şi carton, metal, sticlă).

5. Foloseşte mobilerul reciclat (mobilierul de lemn reciclat sau chiar hârtie reciclată)

6. Foloseşte produse de curăţat mai puţin toxice, cu compoziţie organică. Creşterea plantelor (decorative) la birou este un atu pentru absorbţia dioxidului de carbon şi a altor compuşi chimici existenţi în interiorul biroului.

7. Teleconferinţa în loc de călătorie

Tehnologia folosită în slujba protecţiei mediului e una dintre cele mai folositoare invenţii ale momentului. Când vine vorba de deplasare (şi în special atunci când prezenţa fizică poate fi înlocuită), este mult mai eficient să foloseşti un serviciu online de telecomunicaţie sau teleseminarul pt. training-uri. Economiseşti timp, resursele de călătorie şi te poţi folosi de (aproximativ) aceeaşi interacţiune şi valoare informaţională.

8. Mănâncă sănătos, fără excese şi reciclează resturile organice (resturile comestibile pot folosi ca hrană pentru animalele de casă)

9. Deplasează-te prin mijloace alternative la locul de muncă! – bicicleta, mijloacele de transport în comun sau trenul pe distanţe mai mari. Încearcă să ai toate locurile ocupate, dacă trebuie să foloseşti automobilul.

10. Adaptează-te cumpătat situaţiilor în care te regăseşti zi de zi. Nimeni nu pretinde că vei ‘salva Planeta’ instant de problemele cu care se confruntă (poluare, sărăcie, schimbări climatice, etc), dar cu siguranţă vei lăsa mai puţine urme nocive, cu puţin efort şi inteligenţă.

Exemplul tău, perpetuat la scară largă, poate influenţa o lume mai normală şi mai sănătoasă. Nu ne îndoim că schimbarea pe care vrem s-o vedem în jur începe cu noi înşine, în paşi mici, dar sănătoşi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.