De Ziua Pământului, iată 5 lucruri pe care să le spui copiilor tăi despre Terra

Astăzi este Ziua Pămîntului, o zi în care ne gândim cu drag la simpatica planetă pe care trăim. Un studiu recent realizat de Pew Research arată că 93% dintre părinții americani vor ca odraslele lor să fie responsabile. Ecoresponsabilitatea trebuie indusă copiilor, ea nu vine de la sine. Iată cinci direcții de conversație cu copiii voștri, sugerate de Huffington Post.

1. Reciclarea este o soluție temporară

Ești învățat că reciclarea înseamnă să colectezi selectiv deșeurile, în așa fel încît ambalajele să fie topite și transformate în material nou pentru a fi folosit în alte scopuri. Dar adevărata reciclare înseamnă ziua pamintuluitransformarea unui obiect folosit în altul. Într-o lume ideală, reciclarea s-ar face într-o buclă infinită.

2. Plasticul nu este biodegradabil

Plasticul se fotodegradează, adică se rupe în particule tot mai mici, care nu dispar. În ocean, animalele ingerează aceste particule, crezând că sunt hrană. Plasticul rămâne mult timp pe planetă și contribuie la contaminarea solului. Arată-le copiilor ce se întâmplă cu plasticul în ocean, arată-le fotografii cu păsări care au mâncat deșeuri. Așa cum copiii privesc desene animate violente, ar trebui să fie șocați de efectele plasticului asupra mediului.

3. Pădurile nu sunt distruse în principal pentru obiecte din lemn și hârtie

Despădurirea se produce în primul rând din cauza dezvoltării fermelor. ONU estimează că, în 40 de ani, vor dispărea pădurile tropicale. Distrugerea lor eliberează dioxid de carbon în atmosferă. Metanul produs de animalele de talie mare contribuie la poluare.

4. Cel mai mult dioxid de carbon provine din activitățile umane

Dioxidul de carbon este un gaz de seră care contribuie la încălzirea globală. CO2 este ca o pătură care ține căldura în atmosferă și cauzează creșterea temperaturii planetei. De la revoluția industrială încoace, rata creșterii temperaturii este alarmantă. SUA produc 25% din poluarea cu dioxid de carbon, deși reprezintă numai 4% din populația lumii. Activitățile umane, precum transportarea hranei, au un mare impact. În 25 de ani, gheața arctică ar putea dispărea. Soluția cea mai la îndemână este să ne încetinim puțin stilul nostru de viață.

5. Copiii pot face diferența

Chiar și micile gesturi contează. Împachetarea unui pachet de prânz într-un ambalaj ce nu trebuie aruncat la gunoi va contribui la o economie de 250 de dolari anual și va reduce deșeurile toxice cu 30 kg. Copiii sunt bureți de cunoștințe și pot fi convinși să fie responsabili dacă li se explică modurile în care pot ei contribui la ceea ce adulții numesc, uneori ironic, „salvarea planetei”. Din păcate, nu este o glumă, Terra chiar suferă din cauza noastră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.