Puieții plantați de MaiMultVerde și Yves Rocher la Comana o duc foarte bine

În 16 noiembrie 2013, 120 de voluntari au plantat 7.000 de puieţi de stejar în Parcul Natural Comana. Acţiunea de plantare a dat startul operaţiunii ”Să Plantăm pentru Planetă” a Mărcii Yves Rocher în România. Prin această campanie, vor fi plantaţi 100.000 de stejari, plopi, frasini şi cireşi în Parcul Natural Comana şi în localitatea Isvoarele (judeţul Giurgiu) în colaborare cu Asociaţia MaiMultVerde şi Ocolul Silvic Comana din cadrul Romsilva în perioada 2013-2015.

În aprilie, am fost să vedem copăceii, aflați acum în “copilărie”. Colegul nostru Mihai Enescu (Trees of Romania), inginer silvic, i-a examinat mai îndeaproape și a făcut câteva observații:

Speciile utilizate la Comana sunt stejarul (Quercus robur) şi plopul (Plopulus spp.). Instalarea culturilor forestiere s-a realizat prin utilizarea puieţilor forestieri cu rădăcină nudă (fără pământ în jurul rădăcinilor), iar tehnica folosită a fost plantarea în gropi. Puieţii utilizaţi au fost de talie mică, ceea ce a contribuit semnificativ la atingerea unui grad ridicat de prindere, aproximat în jurul valorii de 90%. Însă o evaluare corectă privind procentul de prindere se va putea realiza spre sfârşitul sezonului de vegetaţie, prin octombrie, după ce puieţii vor fi trecut peste capriciile verii secetoase ce se anunţă.

puieti_comana6 puieti_comana5 puieti_comana4 puieti_comana3 puieti_comana2 puieti_comana1

Viitorul pe termen scurt al puieților

Perioada cuprinsă între instalarea culturilor forestiere (prin plantaţii, însămânţări ori butăşiri) şi atingerea reuşitei definitive (momentul de la care noua cultură nu mai reclamă lucrări de îngrijire) este crucială pentru viitoarea pădure. Culturile forestiere se confruntă în această perioadă cu acţiunea diverşilor factori dăunători, cum ar fi:

  • vegetaţia ierbacee şi lăstarii copleşitori ai altor specii arbustive ori arborescente
  • seceta
  • insolaţia
  • atacurile de insecte ori ciuperci
  • păşunatul iresponsabil
  • efectivele de vânat care se hrănesc cu tinerii puieţi etc.

Mai mult, în cazul instalării culturilor utilizând puieţi forestieri cu rădăcină nudă, aceştia vor trebui să treacă peste şocul transplantării, mai ales dacă aceştia provin de la distanţe apreciabile ori sunt plantaţi în afara arealului natural caracteristic speciilor respective.

În continuare, noile culturi forestiere (în speţă plantaţii) vor trebui atent îngrijite de către personalul specializat din cadrul Ocolului Silvic Comana, partener al acestui proiect. Vor trebui efectuate lucrări precum:

  • descopleşirea puieţilor (înlăturarea mecanizată ori manuală a ierburilor din jurul puieţilor, ierburi care reprezintă o concurenţă acerbă pentru aceştia, urmată de aşternerea lor în jurul puieţilor pentru a întârzia reinstalarea unei noi generaţii, operaţie ce în practica silvică se numeşte mulcire)
  • mobilizarea solului printre rândurile de puieţi (constă în săparea, mărunţirea şi afânarea solului, operaţii ce se vor realiza cu atenţie pentru a nu răni rădăcinile puieţilor)
  • monitorizarea stării de sănătate a puieţilor (evidenţierea potenţialilor dăunători care pot provoca efecte nedorite tinerilor puieţi)

Aceste lucrări se vor efectua pe toată parcela plantată, iar pe o anumită suprafaţă se vor instala pieţe de probă (care vor fi menţinute 5-6 ani), cu ajutorul cărora se va evalua anual gradul de prindere al puieţilor. Pieţele de probă au, de obicei, mărimea de 100 de metri pătrați, forma putând fi circulară ori pătratică. Se va amplasa un număr variabil de pieţe de probă, proporţional însă cu suprafaţa împădurită.

Lucrările de întreţinere a culturilor forestiere se vor realiza ori de cîte ori starea culturilor o reclamă, de cel puţin trei ori pe an, iar în cazul stejarului acestea se vor realiza pe o perioadă de 6 ani.

Despre proiect

Prin proiectul ”Să Plantăm pentru Planetă”, marca Yves Rocher, prin intermediul Fundaţiei sale, şi-a luat angajamentul de a planta la nivel mondial 50 de milioane de arbori până la finalul anului 2015. Dintre aceştia, 100.000 vor fi plantaţi în sudul României, în colaborare cu Asociaţia MaiMultVerde şi Ocolul Silvic Comana, în Parcul Natural Comana şi în localitatea Isvoarele. Scopul acestui proiect de împădurire este de a recrea biodiversitatea Parcului Natural Comana şi de a contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului în zonă, precum şi la refacerea centurii verzi din jurul Bucureştiului.

Foto: George Hari Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.