Unde-s vile, vai de copaci: Parcul Tineretului va fi defrișat

Capul autorităților face, copacul trage

Ca să-și tragă vile într-un nou ansamblu rezidențial care nu-și mai găsea loc decât decât într-un spațiu verde public – în cazul de față taman Parcul Tineretului –  Mărioara Micşunescu cere și primește autorizație de la Primăria Capitalei.

500 de copaci stau cu capetele plecate, pregătiți de defrișat și o suprafață de 200.000 de metri pătrați din unul dintre parcurile legendare ale capitalei așteaptă mișcarea #Occupy cu forța de către clădiri private și frumos betonate…


Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost recent obligat de Curtea de Apel Bucureşti să semneze autorizaţia de construire a complexului rezidenţial. Mărioara Micşunescu susține că este gata să parafeze o înţelegere cu statul şi să nu defrişeze spaţiul, însă autorităţile nu i-au propus nici o ofertă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2007, „(1)schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate a spaţiilor verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Vice-preşedintele Ecocivica, Dan Trifu, a declarat că, în cazul în care nu le va fi comunicată motivarea instanţei, vor ataca decizia Curţii de Apel în instanţă . „Acel teren este conform Planului Urbanistic General spaţiu verde, iar legea interzice construirea pe spaţiile verzi. Actele care nu respectă această prevedere sunt lovite de nulitate. Din nefericire, în parcul Tineretului sunt foarte multe terenuri retrocedate, iar autorităţile ar trebui să hotărască cât mai repede exproprierea lor, ca să scăpăm de problemă” (Dan Trifu).



În condițiile în care Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mic număr de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, abuzul acestei retrocedări cu finalizare prin construcția de clădiri este un atentat la drepturile și sănătatea cetățenilor capitalei. Potrivit legii, procedura de expropriere pentru spaţiile publice poate fi făcută de Parlament, Guvern şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Cerem autorităților locale să se implice și să împiedice DEFRIȘAREA parcului!

:: Semnează petiția de pe http://www.yousign.org/ro/parcul_tineretului și dă mai departe de știre. Să oprim masacrul spațiilor verzi și a copacilor!

4 răspunsuri

  1. Sa va faceti spatii verzi in cotele voastre, nu pe terenurile proprietate privata. Nu-ti spune nimeni ce sa faci pe proprietatea ta ! Se incalca dreptul la proprietate ! Vreti aer curat…la tara cu voi ! Stati ca gainile in apartamente de 50 mp si sariti de cur in sus ca nu aveti spatii verzi.

  2. Anonimule, sper ca ai vrut doar sa fii tendentios, pentru ca daca te-as trimite in Dubai sau la originile cotetului tau ca sa-ti exerciti dreptul proprietaresc, ai reactiona poate la fel. Ideea e – in cazul in care chiar ai citit textul dintr-o perspectiva relaxata – ca legea interzice construirea pe spaţiile verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.