Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, Asociația MaiMultVerde și BCR au lansat un nou proiect educațional, AquaKit, printr-o oră în aer liber desfășurată pe Pajiștea Petricani în care 30 de elevi din București au testat calitatea apei din Lacul Tei.
Proiectul AquaKit, lansat anul acesta de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu BCR,aduce în prim-plan situația poluării apelor de suprafață din România, prin implicarea elevilor din ciclul gimnazial în activități de tip citizen science. În cadrul proiectului, peste 5.000 de elevi din 30 de școli din toată țara vor primi 900 de kit-uri de testare a apelor, ca răspuns la nevoile profesorilor pentru pregătirea activităților din Săptămâna Verde.
Până acum, Asociația MaiMultVerde a distribuit 336 de kit-uri către mai multe școli din orașele București, Cluj și Brașov, din Delta Dunării și din județele Dâmbovița, Giurgiu, Mureș sau Vâlcea. Școlile interesate să organizeze astfel de ore în aer liber, până la sfârșitul anului 2024, sunt rugate să contacteze asociația la adresa de e-mail asociatia@maimultverde.ro și să solicite numărul de kit-uri necesar.
„MaiMultVerde implementează de peste 5 ani proiecte dedicate protecției malurilor și apelor din România și acționează pe diferite planuri împotriva poluării, în special cu plastic. Din păcate, fenomenul a căpătat o mare amploare și vedem pe toate cursurile de ape și mai ales pe Dunăre depozite ilegale de deșeuri. Prin acest proiect ne-am propus să aducem elevii mai aproape de apele din localitățile lor, ca aceștia să interacționeze cu natura și să conștientizeze impactul acțiunilor umane asupra apei. Kit-urile vor putea fi folosite în Săptămâna Verde, dar și atunci când profesorul de la clasă dorește să organizeze o oră în aer liber.” a declarat Loredana Pană, manager proiect AquaKit.
Organizați în mici echipe de cercetători, elevii vor analiza apele de suprafață din vecinătatea lor, atât chimic cât și microbiologic. Kit-ul de testare conține benzi de testare a apei și fișe de analiză care se concentrează pe nivelul pH-ului, duritatea apei, cantitatea de nitrați, nitriți și metale grele (Cupru, Plumb, Fier).
De asemenea, kitul este format din mai multe instrumente pentru analizarea macronevertebratelor acvatice (minciog, cutie Petri, pipetă, lupă), cu ajutorul cărora elevii vor putea depista care specii sunt rezistente la poluare, determinând astfel calitatea apei.
După testarea apelor, profesorii coordonatori vor încărca rezultatele într-o hartă interactivă. Testele realizate de elevi vor fi publice, contribuind astfel la crearea unei baze de date științifice, ușor accesibilă pentru publicul larg.
„Elevii și sănătatea copiilor noștri sunt priorități pentru BCR. Prin această inițiativă încurajăm tinerii șă devină reponsabili și să protejeze una dintre cele mai importante resurse: apa. AquaKit îi ajută pe elevi să exploreze și să înțeleagă importanța unei ape curate. Educația este cheia unui viitor sustenabil și credem că prin activități practice și de conștientizare, contribuim la crearea unui mediu mai sănătos și sigur pentru noi toți.” spune Nicoleta Deliu-Pasol, Head of Communication BCR.
BACKGROUND
Peste 60% din corpurile de apă de suprafață din România nu ating obiectivul de calitate prevăzut de legislația în vigoare, fapt îngrijorător din perspectivă de mediu, dar mai ales prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.
Totodată, România are deschise 37 de dosare de infringement inițiate de Comisia Europeană în domeniul mediului pe teme precum protejarea biodiversităţii, tăierile ilegale de arbori, calitatea aerului şi deşeuri.
Activitățile proiectului AquaKit au venit în contextul în care, deși țara noastră a aderat încă din 2015, alături de toate celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite, la cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă, între care și Obiectivul 11 – Orașe și comunități sustenabile, Obiectivul 4 – Educație de calitate și Obiectivul 6 – Apă curată și sanitație, în continuare ne confruntăm cu ample probleme de mediu.
—
Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului cu misiunea de a da putere oamenilor și organizațiilor să găsească și să implementeze în comunitățile lor soluții pentru o viață de calitate, într-un mediu curat și sănătos. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în peste 100 de comunități din țară, a lucrat cu 35.500 de voluntari, a plantat 1.600.000 de puieți, a strâns peste 630 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din România și a derulat zeci de campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu. Domeniile prioritare de acțiune sunt plantările, combaterea poluării cu plastic și educație pentru protecția mediului.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR dispune de de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.