Proiect AquaKit

Proiectul AquaKit, implementat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu BCR, aduce în prim-plan situația poluării apelor de suprafață din România, prin implicarea elevilor din ciclul gimnazial în activități de tip citizen science.

Prin activități teoretice și practice, elevii vor deprinde un comportament responsabil față de mediu, vor afla care sunt sursele de poluare ale apei, prin aplicarea de teste rapide, vor descoperi metode de prevenție ale poluării și vor învăța despre beneficiile spațiilor verzi-albastre naturale din localitatea lor.

SCOP

Proiectul vizează implicarea elevilor din ciclul gimnazial în activități practice, de măsurare a calității apelor de suprafață, cu scopul de a determina un comportament responsabil față de mediu. Școlile înscrise în program beneficiază de instrumente educaționale practice care pot fi folosite la clasă, urmând instrucțiunile și materialele educaționale realizate în cadrul proiectului.

Organizați în mici echipe de cercetători, elevii vor primi câte un kit de analiză a apelor, realizat de echipa MaiMultVerde. După testarea apelor, profesorii coordonatori vor putea încărca rezultatele într-o hartă interactivă.

Proiectul va fi implementat într-o primă fază în 30 de școli, iar 900 de kit-uri de testare a apei vor ajunge la peste 5.000 de elevi, la nivel național.

ARGUMENT

Peste 60% din corpurile de apă de suprafață din România nu ating obiectivul de calitate prevăzut de legislația în vigoare, fapt îngrijorător din perspectivă de mediu, dar mai ales prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.

Totodată, România are deschise 37 de dosare de infringement  inițiate de Comisia Europeană în domeniul mediului pe teme precum protejarea biodiversităţii, tăierile ilegale de arbori, calitatea aerului şi deşeuri.

Activitățile proiectului AquaKit au venit în contextul în care – deși țara noastră a aderat încă din 2015, alături de toate celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite, la cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals – SDGs), între care și Obiectivul 11 – Orașe și comunități sustenabile, Obiectivul 4 – Educație de calitate și Obiectivul 6 – Apă curată și sanitație, în continuare ne confruntăm cu ample probleme de mediu.