Microplasticul, inamicul invizibil din apă

Aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării la intrarea în țara noastră. Aceasta este concluzia primului studiu https://cuapelecurate.ro/studiu-plastic-2/ privind cantitatea de plastic transportată de Dunăre în țara noastră, efectuat în perioada 2022-2023 de asociațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România.

Potrivit studiului, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Cele mai mari randamente de transport anual au fost înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în România.

Ce este microplasticul și de ce este el periculos pentru sănătate?

Microplasticul reprezintă fragmente mai mici de 5 mm de plastic, invizibile ochiului uman, care și-au găsit deja un loc bine stabilit, de zeci de ani, în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem și în pământul pe care îl cultivăm. Descompunerea lui continuă până la particule suficient de mici pentru a fi asimilate de organismele vii.

Microplasticul provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar și din abraziunea anvelopelor. O parte din această poluare a mediului provine din aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor, dar poate fi și rezultatul furtunilor, al deversărilor de ape și al vântului, care transportă plastic – atât obiecte intacte, cât și microplastic – în râurile noastre.

Plasticul este peste tot: în casă, la birou, la școală și în râul care îți traversează localitatea. În apele Dunării și ale Mării Negre, particulele de microplastic sunt consumate de pești; acestea traversează peretele intestinal, se acumulează în țesuturi și afectează sănătatea vieții acvatice și, implicit, sănătatea oamenilor, odată cu consumul de carne de pește.

Statisticile spun că, anual, consumăm până la 52.000 de particule de microplastic, iar dacă luăm în calcul și cantitatea inhalată, acest număr crește rapid la 74.000.

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.