Planul din mină nu se potrivește cu cel din târg la Roșia Montană

  • Planurile de urbanism de la Roșia Montană sunt anulate irevocabil
  • Instanțele se pronunță din nou: Proiectului RMGC – Un proiect ilegal bazat
    pe documente ilegale

Roșia Montană, 5 aprilie 2012 – Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr. 5159/107/2010) a făcut azi public verdictul prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roșia Montană, votate de Consiliul Local Roșia Montana prin Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009.

Verdictul a fost pronunțat într-o acțiune judecătorească promovată de Asociația Alburnus Maior Roșia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca și de către Fundația Culturală Roșia Montană.

Hotărârea Curții de Apel Alba este irevocabilă.


Planurile de urbanism de la Roșia Montană – Planul de Urbanism General (PUG) și Planul de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roșia Montană Gold Corporation (PUZ) au fost finanțate exclusiv de către RMGC și supuse aprobării Consiliului Local Roșia Montană în iulie 2002 cu scopul de a iniția procedura de autorizare pentru mina de aur propusă la Roșia Montană. Planurile de urbanism au instituit interdicție oricărei activități economice și chiar celei de locuire pe suprafață impactată de proiectul Roșia Montană.

Schimbarea destinației perimetrului Roșiei Montană din zonă rezidențială in zonă mono-industrială a avut ca și consecință începerea procesului de strămutare a populației și a întregii infrastructuri publice (școli, dispensar medical, drumuri, etc.). Începând cu anul 2002, planurile de urbanism ale RMGC au blocat numeroase inițiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură, servicii, etc, deoarece planurile au interzis orice nouă construcție pe teritoriul amintit, inclusiv pe terenuri proprietate privată.

Rezultatul hotărârii Curții de Apel Alba Iulia se reflectă azi la bursa din Toronto: cotația firmei canadiene Gabriel Resources (deținătoare în proporție de 80% a RMGC) scade.

via Asociația Alburnus Maior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.