Ecoruta Dunăreană: 10 tone de deșeuri au fost colectate de voluntari în doar două săptămâni

ecoruta dunareana - tabere

Peste 70 de voluntari din toată țara ni s-au alăturat în perioada 7-16 iunie în cele patru tabere de igienizare organizate în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”. Ei au reușit să adune de pe Ecoruta Dunăreană peste 10 tone de deșeuri.

Ecoruta Dunăreană reprezintă o zonă cu un imens potențial de exploatare pentru turism de natură și evenimente asociate conceptului ecoturistic care ar putea deveni un exemplu pentru tot cursul Dunării. Segmentul propus de Asociația MaiMultVerde pentru traseu oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.

Din păcate însă, una din provocările cu care se confruntă zona este legată de deșeurile abandonate. „În momentul de față nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situație trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor și a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes național și nu lăsată doar în grijă autorităților riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele și nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunității locale cât și biodiversității profund afectate de poluarea necontrolată cu deșeuri.” subliniază Loredana Pană, expert advocacy în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”.

Poate vă întrebați ce fel de deșeuri găsim pe acest traseu.  Ambalaje și PET-uri de tot felul, jucării, anvelope, electrocasnice, deșeuri din construcții, plăci de azbest, haine și alte textile. Locul lor nu este în natură, iar odată ajunse acolo, ele nu mai pot fi reciclate pentru că sunt murdare și procesul ar fi mult prea costisitor. Avem nevoie ca acestea să fie colectate cât mai aproape de sursă, adică direct din gospodăriile oamenilor și cât mai corect, în vederea reciclării.

*****

Proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate” este derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Terra Mileniul III, cu sprijinul Lidl România și fonduri Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2022. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.