Asociația MaiMultVerde plantează la Giurgiu prima pădure comunitară din România

padure comunitara

► O pădure comunitară va fi înființată pe malul canalului Cama, care leagă orașul Giurgiu de Dunăre

► 50.000 de puieți din 55 de specii vor fi plantați în luna noiembrie la Giurgiu

Asociația MaiMultVerde a dat sâmbătă startul campaniei de plantare a primei păduri comunitare din România, la Giurgiu. Este un concept unic în țară, care poate deveni un exemplu de bune practici în înființarea de păduri urbane în directă relație cu comunitățile și administrațiile locale pe care le deservesc.

Acțiunea a fost organizată în cadrul programului „România plantează pentru mâine” susținut de OMV Petrom cu sprijinul Primăriei Municipiului Giurgiu și în colaborare cu Studio Poteca. Pe o suprafață de 10 hectare, vor fi plantați în această toamnă aproximativ 50.000 de puieți din 55 de specii de arbori și arbuști.

Pădurea Comunitară Cama va fi înființată pe malul canalului cu același nume care leagă orașul Giurgiu de Dunăre. Situl aparține unui peisaj cheie în ecologia și biodiversitatea Culoarului verde al Dunării, iar terenul are potențialul de a crește valoarea patrimoniului natural al orașului Giurgiu și de a deveni un pol de educație și legătură a comunității.

Ce este o pădure comunitară și ce beneficii aduce ea comunității

Rolul pe care îl are o pădure comunitară este acela de a stoca emisiile de carbon, de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul, de a crește biodiversitatea și de a preveni efectul de seră. Speciile care vor fi plantate la Giurgiu au fost selectate pe criterii ce țin în primul rând de potențialul ecologic al zonei dar și de potențialul peisager al arborilor și arbuștilor. Unicitatea acestui proiect vine din abordarea structurii vegetale a pădurii, întreaga amenajare fiind gândită în termeni naturaliști, cu scopul de a deveni o pădure sustenabilă dedicată diversității biologice.

Comunitatea și alți actori locali joacă un rol esențial în existența pădurii, în înființarea acesteia, dezvoltarea și gestiunea proiectului. Pădurea Comunitară Cama este un model de bune practici de parteneriat public și privat și, în același timp, un spațiu unde, pentru un viitor sănătos și conștient față de natură, se vor întâlni cetățeni, reprezentanți ai instituțiilor publice, societăți private și organizații non-guvernamentale. Împreună vom beneficia de serviciile furnizate de natură și vom crește o pădure a diversității.” Andreea Hofer, director programe Asociația MaiMultVerde.

Pădurea Comunitară Cama prima școală de științele naturii din Giurgiu

Terenul propus spre amenajare de Asociația MaiMultVerde în colaborare cu arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe se află la limita socială a orașului și are un real potențial de a deveni o legătură între oraș și Dunăre, o legătură între oraș și Insula Ramadan. Locul reprezintă un peisaj cheie în ecologia și biodiversitatea Culoarului verde al Dunării și are potențialul de a deveni un pol de educație și o legătură a comunității cu valorosul dar puțin cunoscutul patrimoniu natural giurgiuvean.

Eu văd Pădurea Comunitară Cama și ca prima școală de științele naturii din Giurgiu, o școală informală pentru toate vârstele. Nu este niciodată prea devreme și nici prea târziu să învățăm despre Natură, despre arbori, plante în general, păsări, pești, insecte si despre cum de fapt toate împreună ne ajută direct să avem o viață mai bună. Giurgiu practic are șansa să pună o imensă piatră de temelie la identitate locală modernă și șansa de a avea o platformă unde să se nască o comunitate reală, dedicată naturii.” spune arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe, Poteca Studio.

Locuitorii din Giurgiu sunt invitați să se implice în dezvoltarea, întreținerea și gestiunea pădurii. Aceasta va avea nevoie de comunitate ca să existe. Chit că vorbim de udarea puieților în perioade de secetă, tăiatul plantelor spontane ce concurează la nivel de nutrienți și apă cu buna dezvoltare a rădăcinilor puieților, definirea unor poteci de explorare a biodiversității, protecția cuiburilor păsărilor sălbatice etc.

Despre campanie

„România plantează pentru mâine” este cea mai importantă inițiativă privată de plantare din România, susținută de OMV Petrom, prin programul Țara lui Andrei și ONG-urile partenere: Plantăm fapte bune în România, Parcul Natural Văcărești, Act for Tomorrow, ViitorPlus, Padurea Copiilor. Programul a debutat în 2020 și se derulează pe o perioadă de 3 ani, având ca obiectiv plantarea a 1,5 milioane de puieți pe o suprafață de 300 hectare.

În cadrul acestei campanii, Asociația Mai Mult Verde a plantat până acum, cu sprijinul a peste 500 de voluntari, 150.000 puieti de diverse specii pe o suprafață de 30 ha de teren degradat, în Comuna Mârșa (jud. Giurgiu), Comuna Talpa (jud. Teleorman), Videle (jud. Teleorman), Mischii (jud. Dolj).

Despre Asociația MaiMultVerde

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.500.000 de puieţi, a strâns peste 340 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În zece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârșitul lunii iunie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom. Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

 

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.