Cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu privind schimbările climatice va fi publicat oficial în decembrie -2012 și scoate în evidență impactul asupra societății, sănătății și mediului. Printre riscurile care au luat amploare față de acum doi ani (2010), se numără inundațiile, creșterea sau scăderea temperaturii mării, emisiile de CO2 sau topirea ghețarilor.

Așa cum se observă în graficul de mai sus, Marea Neagră se confruntă cu cele mai mari anomalii ale temperaturii din istorie (temperaturi extreme).

În România, riscurile inundațiilor în zonele urbane (Bucureștiul apare și el pe hartă) sunt ridicate, iar impactul social și cultural ca efect al schimbărilor climatice nu e deloc de neglijat. Campioni absoluți suntem la poluarea urbană, emisiile de CO2 degajate de automobil având o contribuție semnificativă asupra acestui indicator. Starea sănătății este și ea pusă în pericol de acești factori, iar speranța de viață scade drastic pentru locuitorii din orașele poluate.

Agenția europeană avertizează că aceste pericole vor fi greu de evitat în viitor dacă nu acționăm la timp. Mobilitatea urbană cu ajutorul transportului alternativ ( bicicletă, transport în comun, car-sharing) poate face o mare diferență, la fel ca și consumul de energie regenerabilă și un mod de viață responsabil față de mediu.

sursa: eea.europa.eu