Știm că sezonul de plantare de primăvară s-a încheiat și că majoritatea lucrărilor de întreținere s-au efectuat deja, dar noi vrem să vă pregătim pentru plantările și întreținerile de toamnă, sugerându-vă unele lucrări de profil din librăriile online românești.

Cărțile se referă la plantare, întreținerea livezii, tăierea plantelor ornamentale etc. Prețurile volumelor sunt diferite în funcție de site și pot varia în cazul unor campanii realizate de magazinele online respective. Dacă aveți și alte sugestii de titluri utile, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos.


lucrari taiere

„Lucrările de tăiere de la A la Z” de Czakó Sarolta și Valló László

Sunt prezentate lucrările de tăiere efectuate la plantele lemnoase, respectiv la pomi şi arbuşti fructiferi, viţă-de-vie, arbori şi arbuşti ornamentali, la conifere şi trandafiri. Se ştie că, odată cu trecerea fazelor de creştere din tinereţe şi de producţie, plantele lemnoase se epuizează, îmbătrânesc. Tăierile stabilesc un echilibru între creştere şi rodire, prelungesc durata de viaţă a plantelor, îmbunătăţesc sănătatea acestora, perioada lor de rodire şi – nu în ultimul rând – le conferă un aspect îngrijit şi mai plăcut.

2014, Editura Casa, 152 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ADEVĂRUL SHOP


taierea

„Tăierea plantelor ornamentale” de Steve Bradley (trad: Dana Camelia Hădăreanu)

Învăţaţi cum să tăiaţi peste 70 dintre cele mai populare plante de grădină pentru a obţine cea mai bună etalare de flori, frunziş, tulpini colorate şi fructe. Acest ghid plantă cu plantă include instrucţiuni atât de simple, încât chiar şi un grădinar novice va avea încredere că face tăieturile corect. O introducere detaliată explică de ce trebuie să tăiaţi şi ce unelte sunt necesare. Ilustraţiile color va arată cum să tăiaţi cei mai răspândiţi arbuşti, trandafiri, plante căţărătoare şi pomi ornamentali sau fructiferi.

2008, Editura RAO, 224 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ADEVĂRUL SHOP | ELEFANT


Permacultura

„Permacultura. Sfaturi practice pentru gradină, fructe și agricultură” de Zepp Holzer

Permacultura holzeriană include amenajarea peisajului (construcţia de terase, straturi înălţate şi movile, grădini acvatice, iazuri, rezervoare de humus, zone de microclimat), agrosilvicultura (integrarea copacilor şi a tufişurilor în exploatarea agricolă), piscicultură, creşterea plantelor acvatice, creşterea animalelor, livezi, agricultură alpină şi creşterea plantelor şi ierburilor alpine. Nu este exclus nici turismul. Economia şi ecologia aici nu se exclud. Permacultura holzeriana se bazează pe experienţe acumulate în timp şi pe practică permanentă.

2014, Chișinău, 292 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ELEFANT


Pomii fructiferi

„Pomii fructiferi. Lucrări de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor” de Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu

Din cuprins: relieful şi distribuirea factorilor ecologici; organografia pomilor fructiferi; recunoaşterea ramurilor de rod ale speciilor pomicole; ramurile de rod ale mărului şi părului; ramurile de rod ale gutuiului; ramurile de rod ale ciresului şi vişinului; ramuruile de rod ale prunului şi caisului; ramurile de rod ale piersicului şi migdalului; înmulţirea soiurilor valoroase prin altoire; portaltoii pomilor fructiferi; metode de altoire; soiuri de pomi fructiferi; organizarea unei livezi mixte.

2005, Editura Mast, 360 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ELEFANT | BOOKCITY


Gradina bucatarului

„Grădina bucătarului rafinat. Ghid de cultivare organică a plantelor” de Virginia Hayes

Cultivaţi ingrediente de tip gourmet în grădina proprie, într-o seră sau chiar pe pervazul ferestrei şi vă veţi bucura de alimente organice, mai hrănitoare şi mai proaspete decât cele pe care le găsiţi în magazine. Cartea oferă indicaţii clare despre modul în care se pot cultivă plantele aromatice, legumele şi florile comestibile. Este şi un ghid practic de grădinărit, în care veţi găsi informaţii utile.

2010, Editura Litera, 144 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ELEFANT


Livada

„Livada”

O lucrare pentru orice gospodărie: cultivarea pomilor fructiferi, de la plantare până la culesul şi păstrarea roadelor.

Cartea a fost astfel concepută încât să vă furnizeze informaţii specializate, strict necesare, practice, pentru constituirea unei livezi, de la câţiva pomi până la câteva zeci sau sute.

2001, Editura Alex Alex, 160 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ELEFANT


Livada proiectare

„Livada: proiectare și îngrijire” de Peter Himmelhuber

Această carte se adresează celor care doresc să înfiinţeze o livadă în propria grădină, constituind un ghid atât pentru începătorii în ale grădinăritului cât şi pentru cei mai experimentaţi în acest gen de cultură.

Pas cu pas, cei interesaţi sunt instruiţi cum să aleagă locul de cultivare cel mai potrivit pentru livadă, care sunt cerinţele referitoare la tipul de sol, pe ce criterii se bazează proiectarea unei livezi, în ce constă asocierea soiurilor de pomi fructiferi.

2013, Editura Casa, 80 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA ADEVĂRUL SHOP | OKIAN | LIBRIS


Ca să știți cum ar trebui să plantați corect un puiet, iată un clip video de antrenament pentru sezonul de plantări de la toamnă: