Puieții din Țara lui Andrei își încep copilăria

glavacioc3În ultimii trei ani, un fenomen ciudat a putut fi observat în anumite regiuni ale țării primăvara şi toamna: mai mulți tineri se trezeau dimineața foarte devreme, se adunau în grupuri, se echipau și se transformau în protectori ai naturii. Este vorba de voluntarii din Țara lui Andrei, un proiect Petrom, care plantau puieţi ce urmau să devină copaci în păduri tinere, la fel ca ei.

Cu ajutorul acestor tineri, noi păduri se vor înălța în zonele afectate lipsa pădurilor, identificate de Asociația MaiMultVerde și Petrom. Pentru mulţi dintre voluntari, a fost prima dată când au avut ocazia să planteze un copac, însă au învățat repede de la organizatori cum să mânuiască o cazma.

Mihai Enescu este specialistul nostru în domeniu (doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură, specializarea Silvicultură) și a început să cutreiere în lung și-n lat țara, pentru a-i întreba de sănătate pe copacii plantați de voluntari în cadrul proiectului Țara lui Andrei. Acestea sunt zonele în care a ajuns Mihai pentru a evalua plantările făcute în ultimii trei ani:

1. Ploiești (Şoseaua de Centură Vest)

2. Moinești (dealurile Osoiu, Taşbuga – jud. Bacău)

3. Buzău (pădurea Frasinu – jud. Buzău)

4. Videle (jud. Teleorman)

5. Marca (dealul Leşmir, jud. Sălaj)

6. Băicoi (pădurea Tufeni – jud. Prahova)

7. Mârşani (jud. Dolj)

8. Roata de Jos (jud. Giurgiu)

9. Talpa (jud. Teleorman)

10. Vânătorii Mici (jud. Giurgiu)

11. Moreni (jud. Dâmboviţa)

12. Valea Călugărească (jud. Prahova)

Verificările se fac timp de 4-5 ani şi astfel ne asigurăm că viitoarea pădure va fi viabilă, aptă de a se dezvolta pe cont propriu. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv.

Situația la fața locului

Evaluarea a început în luna mai și a fost realizată în colaborare cu specialiști silvici şi parteneri din fiecare zonă. Am evaluat starea puieților, modul în care se schimbă terenul și am notat ce lucrări de întreținere mai trebuie realizate în această vară și la toamnă.

Despre plantația de la Talpa (jud. Teleorman), Mihai Enescu a mărturisit că arată mult mai bine decât se aștepta, având în vedere că terenul părea nefavorabil la început. La sfârșitul lui august, el își va putea da seama mai bine dacă totul merge ca până acum și dacă mai este necesar să se execute lucrări.

La Glavacioc (lângă Videle), situația este și mai bună. Circa 95% dintre puieți sunt sănătoși și au 1-2 metri înălţime, unii chiar depășind doi metri. Vestea îmbucurătoare este că se regenerează natural și alte specii: măceș, porumbar, cireș pădureț, fals oțetar (acesta din urmă este în cea mai bună stare, undeva în aval). Aceasta este o plantație care nu va avea nevoie de alte lucrări, poate cu excepția unor descopleșiri pe lângă puieții mici.

Roata de Jos (jud. Giurgiu) este plantația unde va fi nevoie de mai multe lucrări de întreținere, deoarece majoritatea puieților de glădiță încă sunt mici. Printre puieții de salcâm, se regenerează în mod natural plopul, care pe alocuri va înlocui salcâmul. Cei aproximativ 10.000 de viitori copaci vor crea perdele de protecţie forestieră ce vor reduce riscul alunecărilor de teren şi al înzăpezirilor.

Și la Vânătorii Mici (jud. Giurgiu) plantația arată bine, cu aproximativ 80% rată de prindere. Unii puieți, deși par uscați, vor putea lăstări, după părerea lui Mihai Enescu.

Vom reveni cu informaţii și despre celelalte zone în care voluntarii noștri, împreună cu Petrom, au sădit speranțe. Abia așteptăm să vedem treptat cum o nouă pădure verde se înalță semeață în Țara lui Andrei!

Despre proiect

Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.