În spatele blocului Nr 82, din starda Estacadei Nr 13, sector 6, București, trăiau liniștiți și de umbră dătători niște pomi. Ramurile lor se înalțau fără să amenințe siguranța blocului și a locatarilor, poate doar noxele să fi fost deranjate de prezența lor.

toaletare_ecocid_sector6

Însă în ziua în care Ioan Moldoveanu – un locuitor din zonă preocupat de verdeața din jurul blocului – le-a făcut aceste poze, coroanele le erau ciuntite, iar pomii arătau ca după o întâlnire cu legendarul Strâmbă-Lemne.

toaletare_ecocid_S6

Ce s-a întâmplat?

Pomii din Sectorul 6 sunt toaletați… Asta presupune, în mod normal, tăierea ramurilor uscate, bolnave, protecția împotriva insectelor dăunătoare sau înlăturarea putregaiului din lemn. Nicidecum ceea ce s-a întâmplat – o tăiere barbară, fără retușuri sau gândul de a proteja aceste ființe vii care ne fac aerul mai respirabil.

Din păcate, situația nu este singulară nici în capitală și nici în țară. După exemplul teilor din Iași, care au părăsit istoric scena vieții urbei în urma unei astfel de acțiuni numită cu lejeritate ‘toaletare‘, semnalele acestei practici (malpraxis mai exact) se înmulțesc pe zi ce trece.

toaletare_ecocid_W_bucuresti

Facem pe această cale un apel către autorități și către administrațiile publice, de la coordonatori la lucrători: toaletarea este necesară dacă este făcută de SPECIALIȘTI, conform unor reguli bine stabilite. Din punct de vedere entomologic și fiziopatologic, ce se întâmplă în astfel de situații este ecocid – genocid pentru copacii din orașe. Chiar dacă specii precum plopii, teii, salciile, catalpele etc. au capacitate mare de regenerare, rănile produse prin tăiere abuzivă și neîngijirea cu substanțe precum ceara sau smoala topică, le sunt FATALE.

:: mulțumim pentru sesizarea către MaiMultVerde, Ioan Moldoveanu din București

:: vă rugăm să distribuiți această însemnare pentru a trage un semnal de alarmă pentru pomii din orașele noastre