Brazilia a anunțat că orașul Sao Paolo mai are doar 6% din rezerva de apă și autoritățile locale sunt nevoite să raționalizeze această resursă. Sezonul ploios a fost sub așteptări și nu se anunță un viitor prea luminos. Pe de altă parte, statul California mai are apă cât pentru un an. Ce se va întâmpla după aceea?

ziua apei22 Martie este Ziua Mondială a Apei. ONU o proclamă drept O zi a celebrării, o zi a schimbării, o zi a pregătirii. Autorităţile din România văd aspectul festivist şi o consideră o zi de sărbătoare, de raportat câţi bani am mai atras şi cheltuit pentru ape, deşi înseamnă de regulă pe turnat betoane. De fapt, ar trebui să fie o zi de îngrijorări. Pentru că, atât pe plan mondial, cât şi în România, apele – deşi sunt considerate seva vieţii – sunt tratate de omenire cu neglijenţă. Ba chiar cu iresponsabilitate criminală.

Se recunoaşte că avem deja o criză a apei nu doar în ţările cu climă aridă, ci şi în majoritatea ţărilor din zona temperată, inclusiv în România. O criză cantitativă şi calitativă. O criză ce vizează şi apele subterane, dar şi pe cele de suprafaţă. O criză care ameninţă şi omul, nu doar prin degradarea componentelor acvatice ale mediului, ci şi direct, prin ameninţarea la adresa asigurării apei necesare agriculturii, industriei şi altor nevoi umane, inclusiv apei potabile pentru populaţie. E timpul că toţi oamenii să se trezească la realitate, în frunte cu autorităţile publice, şi să înţeleagă că în stilul actual riscăm să simţim în viitorul apropiat marile probleme ale apei.

Paradoxul este însă că şi ONU pe de o parte, prin unele agenţii şi programe, îşi propune să protejeze mediul inclusiv apele, ca patrimoniu al întregii umanităţi şi moştenire esenţială pentru generaţiile viitoare, dar prin alte agenţii şi programe încurajează şi chiar finanţează proiecte ce aduc grave prejudicii ecologice apelor. România este, din păcate, o campioană la interpretări aberante, transpunând inadecvat şi încălcând sistematic, şi Directiva-Cadru „Apă” a Uniunii Europene (60/2000), şi convenţiile internaţionale de mediu cu relevanţă pentru protecţia apelor, prin proiectele pe care le promovează în legătură cu toate corpurile semnificative de ape din România.”

Citiți articolul integral la Clubul de Cicloturism NAPOCA