3-10 iulie, Săptămâna Internațională ‘’Fără pungi de plastic’’

plasticbagAlianța Zero Waste Romania se alătură campaniei internaționale ‘’Plastic Bag free Day’’, ediția a patra, dedicată restricționării și diminuării utilizării pungilor de plastic de unică folosință.

Aceasta face parte dintr-o campanie ce constă în acțiuni de conștientizare și lobby la nivel internațional și local prin intermediul organizațiilor și grupurilor active din Europa, America Centrală, America de Sud și Asia. Pe durata acestui an, vor fi organizate o varietate de acțiuni în vederea  conștientizării consumatorului, responsabilizării industriei și a influențării factorilor de decizie.

În România, conform Fondului de Mediu, ecotaxa, aplicată pungilor de plastic de unică folosință, din ianuarie 2009, nu a avut efectul scontat asupra comportamentului consumatorilor. Mai mult, s-a înregistrat o dublare a vânzărilor în 2010, comparativ cu anul 2009. Un raport detaliat referitor la acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie.

Conform Eurostat (Green Paper On a European Strategy on Plastic Waste in the Environment) pungile de plastic de unică folosință reprezintă 92,5% din cantitatea de 95,5 miliarde de pungi folosite în UE în 2010. În acest context, ieri, 3 iulie, în Brussels, organizațiile au solicitat Comisiei Europene să asigure măsurile necesare pentru a restricționa utilizarea pungilor de plastic în perioada revizuirii legislației deșeurilor de ambalaje, în 2014.

Printre ambasadorii acestei acțiuni se află:

  • actorul Jeremy Irons
  • Annie Leonard – The Story Of Stuff
  • Achim Steiner – Executive Director U.N. Environment Program


Campania este organizată pe plan internațional de Zero Waste Europe, GAIA și Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i Consum, fiind implementată la nivel local prin intermediul organizațiilor membre.

Website: www.plasticbagfreeday.org

Twitter: @bagfreeday

Facebook:  https://www.facebook.com/plasticbagfreeday

Despre Zero Waste Romania


Este o alianță de organizații neguvermentale (Asociația Mai Bine, Asociația Ecologistă Floare de Colț, Clubul de Cicloturism Napoca-CCN, Asociația NeuerWeg, Asociația Română de Permacultură, Transition Towns Romania, Institutul Independent de Ecoinovare (Centrul de Cercetare Zero Waste), care militează pentru reducerea spre zero a deșeurilor fără eliminarea în natură, îngroparea sau arderea acestora, pentru protejarea resurselor și a drepturilor grupurilor defavorizate din sistemul informal de reciclare. www.zerowasteromania.org

Foto: My Zero Waste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.