90.000 de copaci plantați în campania de împăduriri de toamnă

copaci plantati

90.000 de copaci vor fi plantați în perioada noiembrie-decembrie de către Asociația MaiMultVerde, la Mârșa (județul Giurgiu), Talpa (județul Teleorman) și în Giurgiu, în interiorul primei păduri comunitare din România. Cu sprijinul autorităților locale, al celor peste 600 de voluntari și susținuți de companiile partenere, sunt plantați, atât în regim forestier cât și urban, puieți de salcâm, plop, arțar, alun, sânger, mălin și alte specii autohtone.

Campania de plantări de toamnă organizată de Asociația Mai Mult Verde a debutat pe 12 noiembrie, cu înființarea Pădurii de Miere de la Mârșa, în județul Giurgiu. Pădurea de Miere* înseamnă 20.000 de salcâmi și duzi care vor aduce polenizatori în zonă și vor ajuta la prevenirea degradării solului. Salcâmul este recunoscut pentru faptul că este specia cea mai rezistentă la secetă, tocmai de aceea a fost ales pentru această zonă, degradată serios de seceta extremă din ultimii ani.

Și la Talpa, în județul Teleorman, vor fi plantați în această campanie de împădurire 25.000 de puieți de salcâm, în cadrul campaniei România plantează pentru mâine**. Pe 30 noiembrie s-a derulat la Talpa ultima acțiune de plantare de anul acesta, „Ziua comunității în natură”, deschisă tuturor celor care și-au dorit să contribuie la un viitor mai verde.

În această perioadă, MaiMultVerde realizează și un aliniament stradal de 12 km, între Videle și Mârșa. Cu sprijinul primăriilor din cele două localități și cu susținerea OMV Petrom, 15.000 de plopi vor oferi rol de protecţie, de ameliorare a climatului şi calităţii aerului în această zonă. Plopii sunt arbori care ajung la înălțimi de 40-50 metri și o circumferință de până la 2.5 metri. Este o specie rezistentă, nepretențioasă, cu creștere rapidă, iar copacii maturi sunt rezistenți la ger și secetă, la fum și la praf, lucru care îi face ideali pentru a fi folosiți în aliniamentele stradale.

Plantările realizate de Asociația MaiMultVerde au ca obiective: creșterea suprafeței împădurite din România, prin atragerea în circuitul silvic a unor terenuri degradate, expuse fenomenului de năruire sau predispuse la alunecări; creșterea suprafeței de spații verzi din orașe sau din proximitatea acestora; creșterea nivelului de conștientizare, responsabilitate și implicare a cetățenilor în protejarea și dezvoltarea pădurilor și zonelor verzi, și promovarea importanței acestora, prin prezența voluntarilor la acțiunile de plantare.” spune Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.

Povestea primei păduri comunitare din România continuă

MaiMultVerde a organizat, în luna noiembrie, alte două acțiuni de plantare cu peste 300 de voluntari la Giurgiu, în interiorul primei păduri comunitare din România. Pădurea Comunitară Cama a fost înființată anul trecut, pe malul canalului istoric cu același nume care leagă orașul Giurgiu de Dunăre. Cu ajutorul a peste 200 de donatori individuali și a 14 companii partenere, au fost făcute în această toamnă lucrări de înlocuire a puieților plantați în campaniile anterioare care nu s-au prins cu specii adaptabile zonei: arțar, sâmbovină, alun, sânger, lemn câinesc, cătină roșie, velniș, vișin, mălin.

Din cauza condițiilor meteo tot mai nefavorabile din ultimii ani, caracterizate prin veri foarte secetoase și deficit de precipitații, rata de prindere a copacilor plantați continuă să scadă, în ciuda studiilor de sol prealabile și a măsurilor de întreținere de peste an. „Ca parte a acestor acțiuni, procedura standard pentru toate plantările cuprinde lucrări de plantare în completare timp de cinci ani după plantarea inițială. Nu urmărim să plantăm în fiecare an suprafețe noi, ci ne dorim ca în urma noastră să rămână păduri.” – Andreea Hofer, director de programe MaiMultVerde.

În acest context, au fost făcute primele demersuri privind paza și protecția pădurii Cama. Au fost amplasate panouri informative și de avertizare și, de asemenea, au fost limitate pășunatul și accesul cu mașinile pe malul apei. „Să plantăm este ușor, să întreținem și să administrăm reprezintă adevărata provocare. Cu sprijinul Primăriei Giurgiu, am făcut în această toamnă primele demersuri în acest sens. Este important ca toată lumea să înțeleagă importanța acestui spațiu nou creat pentru locuitorii orașului Giurgiu, mai ales că suprafața plantată va contribui simțitor la creșterea indicelui de spațiu verde pe cap de locuitor.” spune Andreea Hofer.

Până acum, în Pădurea Comunitară Cama au fost plantați 135.000 de arbori și arbuști din 55 de specii, pe o suprafață de 20 de hectare. Ce este o pădure comunitară și ce beneficii aduce ea: https://bit.ly/3HqsA7Q.

Pădurea comunitară este un concept unic în țară, care poate deveni un exemplu de bune practici în înființarea de păduri urbane în directă relație cu comunitățile și administrațiile locale pe care le deservesc. De altfel, proiectul pădurii a fost recompensat anul acesta de Gala Societății Civile, cu premiul II la categoria Protecția Mediului.

Pădurea Comunitară Cama este un proiect al Asociației MaiMultVerde în colaborare cu Poteca Studio și Primăria Municipiului Giurgiu, susținut de: OMV Petrom, Turbomecanica, Metropolitan Life, Hoya Romania, Nuclearelectica, Telekom, Ernst & Young, Rhein Vision, Sykes Romania, Remedia, Enviro Pack Consult, CMS Cameron Mckenna, 123FormBuilder, Erste Asset Management, ProCredit Bank, Most Wanted Advertising, Școala Echilibria, Samsung Skyline Productions, Leaf & Notes, Advocacy Maven, Ladybug Investment SRL, Turing Tech SRL, Beenear SRL, Linde Gaz Romania SRL, Pattern Media, ADM Romania Trading SRL, Game World, SC Ronic General Services, Empath, Fresh Ecosystem SRL, Nordarin Prod COM SRL.

* Pădurea de Miere face parte din campania „Un viitor mai verde” a Nestle România.

** „România plantează pentru mâine” este cea mai importantă inițiativă privată de plantare din România, susținută de OMV Petrom, cu sprijinul Primăriei comunei Talpa. Campania își propune să vină în ajutorul comunităților afectate din cauza alunecărilor de teren, plantarea fiind o soluție reală pentru a preveni acumulările de apă, inundațiile și deșertificarea solului. Programul a debutat în 2020 și se derulează pe o perioadă de 3 ani, iar în această toamnă a fost plantat copacul cu numărul 2 milioane.

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.