95,2% dintre adolescenți consideră că România se confruntă cu probleme majore de mediu

95,2% dintr-un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural

Proiectul de educație de mediu „Verde-n față”, organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero se încheie cu lansarea raportului de cercetare „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător”.

Obiectivul studiului a fost de a identifica percepția tinerilor asupra celor mai mari probleme de mediu la nivel global, național și local și asupra cauzelor acestor probleme, dar și modul în care aceștia se poziționează față de măsurile de protecție a mediului. Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022, pe un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Designul și analiza cercetării au fost realizate de sociologul Ștefan Voicu.

Răspunsurile la chestionar ne relevă faptul că adolescenții cunosc destul de bine problemele de mediu actuale. Totuși, există tendința ca tinerii să identifice în primul rând problemele departe „de casă”, nefiind conștienți de ce se întâmplă în localitatea lor. Această situație poate fi rezultatul unei lipse de informații cauzată de sursele de informare principale folosite de adolescenți – rețelele de socializare care prezintă în primul rând situații globale.

În plus, adolescenții cred că cele mai mari probleme de mediu sunt schimbările climatice și poluarea aerului la nivel global, despăduririle și poluarea aerului în România. Cauzele identificate de aceștia sunt indiferența cetățenilor și a autorităților, precum și absența educației de mediu, iar responsabilitatea pentru soluționarea problemelor ar reveni instituțiilor statului, instituțiilor internaționale, precum și fiecărui individ în parte. În contextul în care cele mai multe probleme de mediu sunt cauzate de interese economice, este oarecum îngrijorător faptul că foarte puțini adolescenți cred că sistemul economic este o cauză a problemelor de mediu și că atribuie agenților economici o responsabilitate mai mică.

Din păcate, cei mai mulți dintre adolescenți sunt pesimiști cu privire la viitorul mediului. Întrebat cum va evolua mediul în următorii 50 de ani unul dintre respondenți spune: „Vor urma extincții în masă, alături de fenomene naturale extreme care vor forța populația să migreze în masă din zonele afectate. Vor urma evident declinuri economice de unde doar clasa de vârf a sistemului capitalist va rămâne în siguranță.”

Deși această perspectivă e împărtășită de majoritatea respondenților, sunt și adolescenți care speră că lucrurile se vor schimba în bine: „Aș vrea să sper că va fi mai bine. Aș vrea să sper că vom stopa sau încetinii procesul de încălzire globală însă nu știu. Vreau să cred că prin educarea noilor generații cu privire la importanța mediului înconjurător, ceva se va schimba în bine. Sper ca următorilor conducători să le pese de acest aspect.”

Raportul complet de cercetare poate fi accesat aici.

_____

Proiectul de educație de mediu „Verde-n față” s-a desfășurat în perioada aprilie 2021 – mai 2022 în șapte școli și licee din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț: Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială Băița, Școala Gimnazială Șoimuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca, Liceul „Carol I” Bicaz.

Cei 26 de profesori înscriși în proiect au organizat un număr de 63 de proiecții la clasă cu documentarele de mediu de pe platforma Kinoteca Bloc Zero, la care au participat 1598 de elevi. Activitățile proiectului au inclus și:

1. Caravana Verde-n față – 170 de participanți la 6 proiecții desfășurate în localitățile Băița, Fieni și Bicaz

2. Tabăra Verde-n față – 25 de adolescenți participanți, din 7 localități diferite

3. Evenimentul de lansare a zinei Verde-n față (25-26 septembrie 2021) – 400 de participanți, 6 filme proiectate

4. Lansarea revistei de bandă desenată POC! (12 mai 2022) – 100 participanți

5. Lansarea raportului de cercetare  „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător” în cadrul conferinței O pastilă pentru anxietate climatică, în cadrul ediției din 2022 a Festivalului One World Romania (15 mai) – 25 de participanți

_____

„Verde-n față” este organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero. Proiect susținut de HeidelbergCement România.

Parteneri media: Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.

***

Despre Bloc Zero

Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.

Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.

Despre Asociația MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat in 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.

Despre HeidelbergCement România

HeidelbergCement România SA este unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate din România, membru al grupului german HeidelbergCement. HeidelbergCement România S.A. deține trei fabrici de ciment, situate la Tașca, Fieni și Chișcădaga, 21 stații de betoane, 8 cariere și 5 balastiere de agregate, iar investițiile realizate în România depășesc 520 de milioane de euro.

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.