Via Danubiana – Ține pasul cu Dunărea!

Via Danubiana este un traseu ecoturistic gândit de Asociația MaiMultVerde, care parcurge sectorul românesc al Dunării, și are ca scop principal promovarea ecoturismului în comunitățile dunărene.

Momentan, doar anumite secțiuni din cei 1.075 de kilometri pe care Dunărea îi străbate pe teritoriul României sunt folosite pentru turism, deși fauna și flora sunt similare celor din Delta Dunării. Zona a fost identificată ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Fluviul adăposteşte o mare diversitate de specii și habitate rare şi periclitate. De asemenea, este o regiune cu un bogat patrimoniu cultural, în care viaţa localnicilor se împletește cu viaţa fluviului.

Via Danubiana oferă exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural până la peisaje unice în Europa, precum Clisura Dunării și Cazanele Dunării, Porțile de Fier, insulele și ostroavele pe care fluviul le formează în curgerea sa prin țara noastră, Delta Dunării și spectaculoasele zone de vărsare ale fluviului în Marea Neagră.

Ce ne dorim

Prin realizarea unui amplu traseu de ecoturism de-a lungul Dunării, turiștii iubitori de zone naturale vor descoperi potențialul enorm pe care zona îl oferă. Totodată, comunitatea locală va putea benefia de o dezvoltare economică sustenabilă.

Într-o primă etapă, ne propunem amenajarea traseului în județul Giurgiu, pe o distanță de aproximativ 100 de km. Am identificat în zonă o serie de arii protejate și situri Natura 2000, iar traseul parcurge zone de păduri de mal, insule, canale și ostroave, însă acestea nu sunt accesibile publicului larg din cauza lipsei de infrastructură și promovare.

Cine suntem

Asociația MaiMultVerde implementează, începând cu 2008, anul înființării sale, proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru oameni și natură în România.

Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie promovarea unui stil de viață sustenabil, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de programe și campanii practice și online pentru toate vârstele, pe teme precum promovarea zonelor naturale aflate de-a lungul Dunării, combaterea poluării cu plastic a apelor, protejarea și dezvoltarea spațiilor verzi din marile orașe.

Proiect selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.

Descarcă „Ghidul călătorului pe Via Danubiana în județul Giurgiu”

Vezi traseu