Caravana educaţională Guerilla Verde: informarea tinerilor este esenţială în educaţia ecologică

Peste 1.000 de elevi din mai multe şcoli din Bucureşti, Călăraşi, Slatina,  Slobozia  şi Târgovişte  au aflat prin intermediul caravanei educaţionale Guerilla Verde care sunt principalele provocări de mediu, cum pot contribui la protejarea acestuia şi care foto Al. Mironovsunt perspectivele viitorului din punct de vedere al tehnologiei verzi. Toate acestea într-un cadru informal, prin prezentări şi dezbateri suţinute şi moderate de invitaţii speciali.

Organizatorii au adus în faţa tinerilor specialişti din domeniul ştiinţei, astronomiei şi tehnologiei verzi. Astfel, Prof. Alexandru Mironov le-a  vorbit tinerilor despre importanţa ecologiei şi dezvoltarea tehnologiei verzi pâna în 2035, Omul 2.0 şi colonizarea Lunii; Marc Ulieriu, în calitate de redactor şef, a prezentat revista şi proiectele Ştiinţă şi Tehnică; astronomul amator Cătălin Beldea, editorul rubricii de astronomie din revista Știință &Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse român, a vorbit despre eclipsa totală de Soare din Africa, Kenya 2013; Oraan Mărculescu, editor Tehnologie Verde, despre importanța reciclării.

Ca și în ediţiile anterioare s-a vorbit despre comportamentul nostru de consum actual şi despre o încercare de trecere de la economia liniară – prin care pierdem oportunitatea de a crea produse noi din materialele consumate -, la  economia circulară. Care sunt avantajele economiei circulare? Nimic nu se pierde, totul se transformă, de unde şi necesitatea implementării unor programe de colectare selectivă ca cel dedicat  dozelor din aluminiu Every Can Counts, prezentat de invitatul special Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro.

Care au fost concluziile acestei ediţii?

Luând în considerare faptul că în prezent consumăm de 1,6 ori mai mult decât avem nevoie, dacă toată lumea de pe Pământ ar vrea să aibă standardul de viață al SUA, ar fi nevoie de resursele a 12 planete Pământ! Prin urmare, trebuie să avem în vedere reciclarea inteligentă şi economia circulară, iar în felul acesta ne vom bucura de o serie de avantaje: nu mai consumăm/irosim resursele naturale, deci nu ne distrugem mediul înconjurător şi, în acelaşi timp, diminuăm sau evităm încălzirea globală și schimbările climatice.

Proiectul Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Educaţiei, ANPM şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ediția a XII-a a fost organizată cu sprijinul Every Can Counts Romania şi Asociația Alucro.

Un răspuns

  1. Educatia ecologica trebuie inceputa de la varste mici, introdusa in programa scolara si programe de instruire a studentilor in domeniu pentru a deveni profesori. Sunt student in domeniu si aceasta este o concluzie a temei mele de licenta. 🙂
    Dragos B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.