Cum scăpăm de pungile de plastic?

În urma unui articol din Cotidianul despre ieftinirea taxei eco pentru pungile de plastic, un voluntar a lansat pe Forumul MaiMultVerde întrebarea: care ar fi soluția pentru limitarea numărului de pungi de plastic?

Noi recomandăm sacoșa refolosibilă din material biodegradabil la purtător… pardon, cumpărător. Suntem curioși, voi cum procedați cu pungile de plastic?

19 Responses

 1. Eu merg la cumparaturi de ceva timp cu o sacosa refolosibila, dar cand e musai sa pun ceva in pungi de plastic, ajung sa le folosesc pe post de pungi de gunoi 🙂

 2. Sacoşa de rafie nu e cam puţin? Să mă explic. Sunt cîrciumar. Prin natura meseriei mele, sunt nevoit să merg la cumpărături. De obicei iau în coşul bicicletei o geantă izotermă. Refuz, pe cît posibil, pungile. Am socotit că, în cei 12 ani de cînd ţin cîrciuma, economia de pungi pe care am făcut-o depăşeşte 72Kg polietilenă. Cum le-am suplinit? Păi, în cazul în care volumul cumpărăturilor depăşeşte capacitatea genţii, refolosesc cutii de carton, aflate din belşug în faţa magazinului. Dar numai sacoşa sau cutia de carton nu ne salvează. Economia de polietilenă este totuşi iluzorie. Pentru că, în ţara în care trăiesc, peste 80% din gunoiul fără valoare economică se arde. Iar pungile de polietilenă vin să amelioreze puterea calorifică a gunoiului. Altminteri, deficitul caloric se suplineşte cu combustibil fosil. Asta nu înseamnă că plasticul nu se recuperează, ci că reciclarea lui se supune altor reguli, pe care nu am de gînd să vi le expun. Din păcate pentru voi, experienţa mea de ecologie practică nu vă foloseşte, pentru că, asta ar însemna să vă pierdeţi o bună bază de discurs contestatar, pe de o parte, şi de statolatrie pe de alta, fiind vorba despre măsuri ecologice pe baze socio-economice de dreapta. 😉

 3. thx pt. opinii, adunate de pe facebook am mai primit ”folosim sacose textile”, ”mergem cu ghiozdanul la supermarket” sau ”folosim sacose din hartie reciclata. :))”
  @Marius D. > experienta ta foloseste, de aceea am lansat intrebarea, ca sa o putem impartasi. multumim.

 4. Lucrurile trebuie privite în complexitatea lor. Ecologic, epidemiologic, economic.
  Deosebesc trei urgenţe. Voi dezvolta acolo unde sunt nelămuriri.
  0) Stîrpirea necondiţionată a cîinilor vagabonzi şi a şobolanilor. Pisicile, ciorile, turturelele şi vrăbiile vor trebui menţinute în efective reduse, dar nu exterminate.
  1) Incinerarea gunoiului fără valoare economică
  Ecologic, incinerarea gunoiului este soluţia cea mai rapidă. Cu atît mai avantajoasă, cu cît nu ocupă spaţiu, nu necesită impermenilizări de sol pe arii largi, nu lasă timp vectorilor animali şi fizici să răspîndească gunoiul.
  2) Degresarea apelor reziduale.

  Din formularea urgenţelor derivă toate celelalte acţiuni. Aştept întrebări. 🙂

 5. pai mai draga, ai auzit de toleranta? dar de protectia animalelor? dar de reciclarea gunoiului? sunt destule intrebari sau deja vorbim pe langa subiect?

 6. Punguţo, încă n-am ajuns la chestiile savante, cum ar fi reciclarea gunoiului. Suntem abia la pregătirea „compostului”.
  Zici de toleranţă? În spaţii umanizate? Ce statut legal are cîinele vagabond? De animal domestic, sau de sălbăticiune? Dar şobolanul?

 7. sa imi dau si eu cu parerea, ca reprezentant al unui departament de mediu dintr-o multinationala:
  – in primul rand cred k varianta cumparaturilor online nu reduce consumul de plastic, sunt curios cu ce iti este livrata marfa dorita…
  – legat de incinerarea gunoiului fara valoare economica…oare fumul si CO2-ul eliminat prin ardere nu cauzeasa dezechilibre la nivel local?
  – starpirea unor specii sau reducerea altora duce la dezechilibre in lantul trofic…iar nu e bine.
  Sunt incantat sa vad ca suntem o mana de oameni (in crestere, e adevarat), care folosesc variante alternative pungilor de plastic, insa marea intrebare e alta, si pe aceea ar trebui sa mearga discutiile cu preponderenta: Cum convingem (sau constrangem) marea masa de cumparatori sa observe pungile asa cum le observam noi = risc de mediu; si ce alternative suntem gata sa le oferim?
  Scuze de plictiseala cu postul cam lung

 8. Nika, n-aş vrea să te dezamăgesc, dar gunoiul incinerat la temperaturi mari e mai puţin nociv decît dacă-l laşi la groapă (fie ea şi ecologcă) să emită metan, prin fermentaţie, sau să nutrească ciorile. Dacă ar fi numai asta, ar fi cum ar mai fi. Dar pungile înghiţite de animalele oportuniste se cheamă tot cruzime împotriva lor. Nu-i aşa? 🙂 Ca să revin, metanul e cel puţin la fel de rău. Ca să nu mai zic că, inevitabila autoaprindere mocnită a gunoiului din haldele de depozitare nu poate dezvolta temperaturi prea mari, şi de aceea, în combinaţie cu chestiile sărate, cu polistirenul expandat, sau cu PVC-ul, duce la formarea de compuşi polihalogenaţi, cunoscuţi sub numele de dioxine. Dar, aşa, într-un furnal cinstit, producem doar CO2, nu şi binecunoscuta otravă.

 9. Tocmai aflai de la RR Actualităţi că pungile „biodegradabile” şi oxodegradabile nu sunt deloc prietenoase. Conţinutul de cobalt ajunge pînă la 4 la mie. De ce cobalt? Pentru că oxidarea fără flacără e şi ea un proces care are nevoie de o energie de activare. Iar aditivii de oxidare nu fac decît să catalizeze pricesul, prin coborîrea cocoaşei energetice, la valori uşor de atins fie şi numai prin insolaţia naturală. Preţul? O poluare „termogenă” schimbată pe o poluare mutagenă. Muragenă atît prin poluarea cu metale, cît şi cea prin radicali liberi. Ambele specii, mutagene. Cînd ai înglobat cobalt în plastic, nici incinerarea nu-ţi mai garantează inocuitatea. Cum era de aşteptat, eco-bullshit. Tot punga de polietilenă cinstită e soluţia. De ce? Pentru că nu diferă mult de compoziţia lumînărilor. Oricum, dioxidul de carbon rezultat prin arderea a 300 de pungi, cîte consumă un om mediu într-un an, nu depăşeşte cantitativ echivalentul a 100Km parcurşi cu o maşină de 1800cc.

 10. EU in general folosesc plasa bunicii(facuta de mama la masina de cusut) si pungile de plastic care le am in casa le refolosesc pana la epuizare. In general refuz sa-mi dea punga ca umblu tot timpul cu pungile dupa mine.

 11. Sa inteleg ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune si in domeniul asta?!
  Evident, suntem cativa interesati de a schimba lucrurile si conduitele in mai bine. Cel putin eu asa vreau sa cred: ca evitam pungile de plastic pentru ca fac rau, nu pentru ca e altceva „la moda” si nu pentru ca ne place sa vorbim „eco-bullshit”. Problema e lipsa unor informatii consistente/consecvente. Peste tot citesc solutii eco-friendly, cu prea putine referinte clare, studii, concluzii stiintifice despre ce si cum trebuie facut pentru a minimiza impactul negativ al minunatei noastre specii pe pamant. Unele par viabile, unele nu, unele le contrazic pe celelalte.
  Daca exista specialisti in ecologie, as vrea sa-i vad iesind mai mult la lumina, sa genereze discutii publice si solutii la fel de publice.
  Pana una-alta, ca ne-specialist, merg pe o solutie (naiva, poate) a consumului rational (in sensul de „cu discernamant”) al oricarui material. Adica, nu consum nici bio-degradabile pe banda, nici plastic pe banda. Ca sa raspund la intrebarea de inceput: folosesc doua sacose de panza si refolosesc pungile de plastic (daca e musai sa-mi trebuiasca asa ceva) pana nu mai pot fi refolosite.

 12. Nepotica mea sigur nu o sa foloseasca PUNGA DE PLASTIC pentru ca mai iin joaca si foarte in serios o educ sa nu o foloseasca.
  Copilul are doi ani si cinci luni si deja am invatat-o sa foloseasca doar cosuletul ei de rafie atunci cind mergem la cumparaturi
  Explic mult,povestesc mult si punga de plastic este ceva rau in povestile mele

 13. I study loads of on the web articles and I?¯ve identified that it?¯s tough to seek out top quality writing. I?¯m so joyful I located this article for the reason that it?¯s renews my faith in beneficial writers. This really is brilliant!

 14. Thanks for another informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.