Asociația MaiMultVerde a amenajat Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic în județul Giurgiu

Asociația MaiMultVerde a amenajat în 2023 Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 km care străbate 5 localități din județul Giurgiu, în cadrul proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate. Este primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, amenajat între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu, o zonă cu o biodiversitate specifică Deltei Dunării.

Evenimentul de încheiere a proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate va avea loc joi, 7 decembrie 2023, ora 17.00, la Centrul Cultural Local „Ion Vinea” din Giurgiu, unde va fi prezentată expoziția de fotografie care documentează Ecoruta Dunăreană realizată de Larisa Baltă.

Ecoruta Dunăreană este un proiect pilot propus de Asociația MaiMultVerde ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a Dunării, într-o zonă cu un potențial natural enorm: întâlnim aici aceleași specii ca în Delta Dunării. Ne-am lovit însă de o provocare majoră, tot traseul este sufocat de deșeuri abandonate.” spune Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde.

În această vară, în numai două săptămâni, zeci de voluntari participanți la cele 4 tabere de igienizare organizate pe traseul Ecorutei Dunărene au colectat peste 10 tone de deșeuri abandonate în natură. În total, peste 80 de voluntari s-au implicat în acțiunile proiectului – igienizări ale traseului, plantări în Pădurea Comunitară Cama (parte integrantă a Ecorutei) și marcarea traseului prin panouri de informare, săgeți și marcaje cu vopsea și marcarea traseului în on-line. De asemenea, Asociația MaiMultVerde a reușit coagularea unui grup de inițiativă local în vederea sprijinirii proiectului în viitor.

În cadrul proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curateau fost organizate 10 evenimente comunitare, 6 proiecții de film în școlile din localitățile incluse în Ecoruta Dunăreană, dar și o serie de prezentări ale expoziției de fotografie și ale proiectului pilot în prezența autorităților centrale, ca model de bună practică pentru amenajarea malurilor Dunării, inclusiv în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor, organizată de Asociația MaiMultVerde la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.


Ecoruta Dunăreană: Scurtă prezentare

Segmentul propus de Asociația MaiMultVerde pentru Ecoruta Dunăreană oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.

Traseul propus pentru Ecoruta Dunăreană este bogat în resurse turistice: pentru iubitorii de natură, zona oferă o listă atractivă de specii și poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră și cu o faună deosebit de bogată, cu specii foarte importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.

Aceste zone naturale prezintă un mare potențial de valorificare pe principiile ecoturismului prin activități specifice care pot genera beneficii atât operatorilor de servicii ecoturistice, turiștilor, cât și comunităților locale. Ecoruta Dunăreană propusă în acest proiect va deveni un exemplu de bună practică, replicabil și de interes pentru consumatorii de ecoturism de-a lungul Dunării.” spune Loredana Pană.

Dacă în ceea ce privește orașul Giurgiu, există un interes din punct de vedere turistic, cu precădere concentrat pe faleză și port unde sunt amplasate câteva restaurante, pentru celelalte localități nu există un interes turistic orientat direct spre obiectivele de patrimoniu natural sau cultural locale.

Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia.

De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, pot fi revitalizate câteva tradiții culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spațiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.

Spațiul de plajă din localitatea Gostinu este o destinație de week-end căutată de turiști, însă neexistând spații amenajate pentru colectarea deșeurilor, locul a devenit puternic generator de deșeuri, zonele de pădure și zonele de vegetație de pe plajă fiind tranformate în depozite ilegale de gunoi.

Despre proiect

Proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate” este derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2022. Proiectul este co-finanțat de Lidl România. Scopul proiectului este responsabilizarea autorităților locale prin activarea și implicarea civică a cetățenilor din orașul Giurgiu și zonele limitrofe în acțiuni de advocacy în vederea îmbunătățirii serviciilor publice de salubrizare pe malurile Dunării. Mai multe detalii despre proiect: https://maimultverde.ro/proiecte/pentru-o-dunare-cu-malurile-curate/

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul din Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Cu Apele Curate, “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

Asociația TERRA Mileniul III este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică de protecţia mediului, ce dezvoltă programe la nivel naţional şi european. Organizaţia a fost înfiinţată in 1998 și are drept misiune să dezvolte programe de conștientizare privind cauzele şi efectele schimbărilor climatice și să promoveze soluţii durabile de dezvoltare. Asociația acţionează pentru a îmbunătăți politicile publice în acest sector și pentru a ajuta oamenii să se adapteze la efectele schimbarilor climatice (https://terramileniultrei.ro/).   

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.