Încep negocierile pentru Mediu: Coaliţia de Mediu din România dă soluţiile!

Pentru cei care cred că mişcarea ecologistă autohtonă se pricepe doar la dezbateri interminabile şi proteste în faţa Guvernului, a venit momentul să conştientizeze problemele grave de protecţia mediului cu care se confruntă de ani buni România şi să se informeze asupra SOLUŢIILOR REALISTE pe care le oferă cele 69 de ONG-uri solidarizate în Coaliţia pentru Mediu.

Soluţii, nu probleme!” este documentul realizat în cursul lunii februarie de Coaliţie şi, totodată, mesajul către autorităţile şi partidele politice responsabile pentru remedierea situaţiei critice în care se prezintă starea mediului în România anului 2012.

Documentul prezintă poziţia ecologiştilor faţă de cele mai importante probleme de mediu din ţara noastră şi propune soluţii concrete pentru rezolvarea lor. Degradarea accelerată a capitalului natural din România sub presiunea dezvoltării necesită abordarea prioritară a aspectelor legate de protecţia mediului!

MaiMultVerde este una din cele 69 de ONG-uri, membre ale Coaliţiei pentru Mediu. În acest context, ca membri activi, solicităm partidelor politice să susţină:

  • declararea protecţiei mediului natural drept prioritate naţională;
  • includerea criteriilor de mediu în procesul decizional central şi local, impunerea aplicării standardelor de mediu în toate domeniile de activitate şi alocarea de resurse pentru alinierea României la standardele de mediu ale Uniunii Europene;
  • reformarea instituţiilor cu responsabilităţi în protecţia mediului, începând cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, împreună cu toate structurile din subordonare şi coordonare.

Pentru rezolvarea imediată a problemelor urgente de mediu cu care se confruntă momentan România, Coaliţia de Mediu solicită:

  1. Anularea contractului cu compania Roşia Montană Gold Corporation din cauza încălcărilor grave ale legislaţiei de mediu precum şi a prejudiciului major pe care proiectul l-a adus până acum şi pe care l-ar aduce atât din punct de vedere economic, cât şi social şi cultural.
  2. Protejarea pădurilor prin combaterea tăierilor ilegale sau doar aparent legale, promovarea împăduririlor şi a managementului forestier sustenabil, protejarea biodiversităţii pădurilor.
  3. Protejarea apelor de suprafaţă faţă de poluarea cu ape netratate în lipsa instalaţiilor de epurare, a cursurilor de apă naturale faţă de amenajările pentru producerea energiei electrice, faţă de îndiguiri de orice natură, iar împreună cu cele subterane, faţă de exploatarea cantitativă excesivă.
  4. Interzicerea activităţilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a rezervelor subterane de apă din zonele respective;
  5. Protejarea spaţiilor verzi, respectarea cerinţelor europene de a avea minim 26mp/locuitor în oraşe, aprobarea OUG 114/2007 în forma iniţială și eliminarea prevederilor derogatorii din Legea Spaţiilor Verzi, care permit construirea pe spațiile verzi a numeroase categorii de obiective;
  6. Introducerea serviciilor de salubritate şi a colectării selective la nivel naţional, respectarea normelor europene în privinţa managementului deşeurilor, taxarea diferenţiată a deşeurilor colectate selectiv faţă de cele amestecate.
  7. Reformarea strategiei din transporturi, prin stimularea transporturilor feroviare și modernizarea infrastructurii de transport urban astfel încât să se ţină cont de pietoni, biciclişti, călători cu transportul public, precum şi de persoane cu dificultăţi de deplasare – mamele cu copii sau persoanele cu handicap.
  8. Respectarea normelor europene cu privire la calitatea aerului, monitorizarea susţinută şi realizarea unui plan de măsuri pentru a reduce poluarea cu noxe şi praf la nivel urban.
  9. Promovarea echilibrată a energiilor din surse regenerabile, concomitent cu măsuri de eficienţă energetică pe întreg lanţul de la producţie, până la consumul final, precum şi reducerea dependenţei de surse de energie poluante sau periculoase, precum combustibili fosili sau nucleari.
  10. Promovarea educaţiei pentru mediu, atât prin realizarea unor manuale atractive, cât şi prin dezvoltarea unor programe care să susţină implicarea elevilor în mod activ.
  11. Reformarea Administaţiei Fondului pentru Mediu astfel încât să prioritizeze programele de protecţia mediului (nu RABLA, nu îndiguirile), iar politica de resurse umane să promoveze specialişti în mediu la conducerea instituţiei.
  12. Consultarea reală a cetăţenilor în procesul decizional, respectarea legii 52/2003 şi a legii 544/2001.

:: citeşte, descarcă gratuit şi dă share documentului Soluţii, nu probleme! pe site-ul issuu.com (maimultverde)

Documentul complet este realizat sub forma unei structuri Problemă/Soluţie şi va fi folosit în perioada imediat urmatoare în relaţia cu actorii implicaţi în domeniul protecţiei mediului: autorităţi de mediu locale şi centrale, Guvernul României, partide politice şi politicieni, companii publice şi private, public şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile, mass-media.

:: află mai multe detalii şi persoanele de contact ale Coaliţiei de Mediu pe www.coalitiademediu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.