Noile Obiective Globale, aprobate în unanimitate de 193 de șefi de stat la ONU

Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals – SDG) elaborate de Organizația Națiunilor Unite au fost aprobate în acest weekend în unanimitate de cei 193 de șefi ai Global Goals at the UNstatelor membre ONU, prezenți la summit-ul organizat de UN Global Compact la New York, în perioada 25-27 septembrie.

Cele 17 objective propuse comunității internationale pentru următorii 15 ani vizează eradicarea sărăciei extreme,  lupta împotriva inechității și injustiției și protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementării la nivel local și național, unde este de așteptat să declanșeze o reacție în lanț atât în mediul de afaceri cât și la nivelul sectorului politico-administrativ.

România acordă o importanță deosebită evenimentului, fiind reprezentată, pentru prima dată în ultimul deceniu, la cel mai înalt nivel, de către președintele Klaus Iohannis. Miercuri, 23 septembrie, înaintea plecării spre New York, președintele României își anunța intenția pe contul său de Facebook.

Global Compact Network Romania, în calitate de rețea națională parte din UN Global Compact, militează pentru transpunerea Obiectivelor Globale la nivelul sectorului de afaceri din țara noastră și sprijină companiile, prin organizarea de sesiuni de instruire, întâlniri și dezbateri sau instrumente create  la nivelul UN Global Compact, să înțeleagă și să folosească aceste obiective pentru a acționa, a dezvolta bune practici și oportunități.

Lansată în mai 2015, rețeaua numără în prezent 26 de membri, de la cele mai importante companii multinaționale prezente în România, la întreprinderi mici și mijlocii, asociații profesionale și organizații neguvernamentale.

Aşteptăm alături de noi cât mai multe organizaţii care îşi doresc o Românie mai bună, mai prosperă şi mai responsabilă. Companiile cu un impact major în ţara noastră au acum ocazia să îmbunătăţească cu adevărat condiţiile de trai prin programe sustenabile pe termen lung şi nu doar prin sponsorizări sau donaţii ocazionale.” – Dragoș Tuță, Director General Global Compact Network România

Prin rețeaua locală a UN Global Compact avem șansa să formăm o platformă de dialog, dar și de acțiune concretă. Ne dorim ca împreună să fim inovatori în a motiva și influența stakeholderii fiecărei companii, astfel încât să creăm efecte pe termen lung. Acțiunile noastre vor avea un impact din ce în ce mai mare pe măsură ce implicăm nu numai mediul de business, dar și autorități și societatea civilă într-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare între sectorul privat și cel public.” – Mariana Gheorghe, Președinte Global Compact Network România

Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă au fost negociate la nivelul Națiunilor Unite și înglobează comentarii și sugestii primite de la un număr foarte mare de companii semnatare ale Pactului Global (UN Global Compact), cea mai mare inițiativă din lume privitoare la sustenabilitatea corporativă. Pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, UN Global Compact solicită companiilor să dea, înainte de orice, dovadă de responsabilitate, pentru ca apoi să identifice și să valorifice oportunitățile de a rezolva provocări sociale prin afaceri inovative și colaborare.

Foto: UN Photo/Cia Pak

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.