Împreună pentru Dunăre: WWF și Coca-Cola lansează un proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umede

WWF și Coca-Cola anunță lansarea unui parteneriat ambițios, care are ca obiectiv refacerea și conservarea unor zone umede și lunci inundabile din lungul Dunării și al afluenților săi până în anul 2020. Programul este susținut de Fundația Coca-Cola printr-o investiție de 4,4 milioane de dolari și se desfășoară în șase țări din Europa, printre care și în România. 

Prin noul parteneriat, WWF și Coca-Cola se angajează la reconstrucția zonelor umede din lungul fluviului Dunărea printr-o serie de acțiuni desfășurate în Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România. Acestea vor conduce la obținerea a 12 milioane m3 de apă – o cantitate de apă care ar umple 4.800 de bazine olimpice.

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se vor desfășura în lungul Dunării, între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judeţul Mehedinți. Acest lucru va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre, la menținerea biodiversității, dar mai ales la refacerea habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.

impreuna_pentru_dunare

Pe lângă beneficiile ecologice, proiectul va contribui la refacerea conectivității fluviului cu lunca sa inundabilă, la reducerea impactului inundațiilor asupra comunităților riverane Dunării și la alimentarea locală a pânzei freatice, cu efecte benefice pentru activitățile agricole.

Mai mult, în cadrul parteneriatului se va pregăti un nou proiect de reconstrucție ecologică pentru România, prin realizarea unor studii și găsirea celor mai bune oportunități economice pentru utilizarea durabilă a terenurilor din lungul fluviului Dunărea.

Caravana Dunării

Pentru a sărbători debutul acestui parteneriat și pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare privind conservarea și restaurarea zonelor umede, WWF și Coca-Cola vor organiza Caravana Dunării. Aceasta va porni în data de 29 iunie 2014, de Ziua Dunării, din Serbia și va ajunge în 25 de orașe din Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și România – unde va vizita 5 orașe în vara anului 2015.

Beneficiile reconstrucției zonelor umede
Dunărea reprezintă cea mai mare suprafaţă neîntreruptă de zonă umedă din lume şi una dintre ultimele mari regiuni relativ neperturbate din Europa. Pe lângă faptul că adăpostește o mare varietate de habitate şi specii rare şi periclitate, ecosistemele de apă dulce ale Dunării Inferioare îndeplinesc servicii esenţiale de mediu, oferind numeroase posibilităţi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale (protecția la inundații, apă potabilă, lemn, biomasă, oportunități de turism și recreere, pește și alte surse de hrană).

De la sfârşitul secolului trecut până în prezent, intervenţia umană a distrus peste 80% din toate zonele umede ale Dunării. De-a lungul fluviului şi al afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus legătura dintre habitatele de luncă şi sistemul fluvial, iar funcţiile ecologice ale acestora au fost afectate.

Cu un parcurs de peste 1.000 km prin Bulgaria, România, Ucraina şi Moldova, Dunărea Inferioară a fost identificată de către WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Coridorul Verde al Dunării Inferioare este cea mai ambițioasă inițiativă europeană de refacere a zonelor umede, propusă iniţial de WWF şi oficializată printr-un acord internaţional semnat în anul 2000 de către guvernele Ucrainei, României, Bulgariei şi Moldovei. WWF implementează în România proiecte locale de reconstrucție ecologică încă din anii `90.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.