Laura Leonte este mintea din spatele seturilor creative de cusut pe lemn. Ideea de produs a fost inspirată de fiica ei, care nu reușea, la cei 3 ani ai săi, să coasă pe etamină. Astfel că Laura s-a gândit la un suport mai ușor de controlat – lemnul. Mai exact, placajul de fag. Și uite așa a apărut Cosânzeana, afacerea socială din Aninoasa, județul Dâmbovița. Afacerea valorifică resurse locale și generează venituri pentru localnici. Și, mai nou, plantează un copac alături de Asociația MaiMultVerde.
Laura a ales să se implice alături de noi pentru că mai mult verde este tot ce își dorește. „Am crescut la țară și sufletul meu tânjește după viața cu tălpile lipite de pământ, nasul bătut de vânt și ochii luminați de cer și de soare.“
Totul în natură este circular, mai puțin noi obiceiurile noastre moderne. Când ne gândim la conservarea naturii întotdeauna vorbim despre importanța valorificării resurselor de care dispunem. Până și deșeurile pe care unii dintre noi le văd fără valoare sunt resurse ce pot fi valorificate și reintroduse în ciclu.
Produsele de la Cosânzeana care plantează un copac
Laura a ales să doneze un copac către MaiMultVerde la fiecare produs comandat din magazinul ei pentru că vrea, la fel ca noi, să facă lumea mai verde.
Despre obiceiurile verzi pe care le aplică Laura în viața personală și la atelier
„Suntem un atelier care umple un gunoi din ăla mic de birou în 2 săptămâni. Lucrăm doar cu placaj de fag, bumbac, lână, carton reciclat și metal. Ne preocupă zi de zi amprenta de carbon. Refolosim cutii pentru transport, lipim AWB-urile cu lipici și cutiile cu scotch de hârtie.“
Odată cu aportul social și economic, Laura aduce cu ea această viziune sustenabilă asupra vieții după ce a văzut și simțit la oraș repercusiunile stilului nostru de viață. „Punga cu pungi e un motiv de mândrie, nu de rușine. Nu arunc lucruri. Deșeurile mele sunt responsabilitatea mea. Petrec mult timp să găsesc oameni cărora să le donez ce nu îmi mai trebuie. De ziua mea în ultimii ani am cerut cadouri non-obiecte sau deloc. Visez un aparat de compost (nu am acces la curte să îmi fac singură) sau zone de compost la mine în cartier. De un an mi-am propus să cumpăr doar fructe și legume de sezon. Când pot de pe marginea drumului de la țărani, dacă nu de la aprozarul de lângă mine care e foarte bine aprovizionat. Foarte rar ajung în hipermarket după legume.“
Deși e un atelier mic, misiunea Cosânzenei este una ambițioasă. Să îi inspire pe oamenii de la oraș să redescopere lucrul cu mâinile. „Una dintre multele bucurii aduse de Cosânzeana în viața mea a fost că am ajuns mult mai des în natură. Drumul până la Aninoasa, cu opriri în câmpul de rapiță/ maci/ grâu, dealul din spatele atelierului pe care mă urcam ca să văd anotimpurile. Și na, trebuia să fac ceva cu bucuria asta. Am pus o parte din ea într-o broșă versatilă sub formă de frunză și un set de cusut dedicat tot frunzelor.“