Cicloteque

Deschis în anul 2008 de către Asociatia MaiMulteVerde şi UniCredit Tiriac Bank, ca o soluţie la problema transportului în Bucureşti, Cicloteque a devenit în câţiva ani prima reţea de bike-sharing din România.

Pe lângă centrul deschis la Facultatea de Drept în 2008, deschiderea celor două noi centre, din Parcul Tineretului şi Herăstrău, în 2010, a oferit utilizatorilor posibilitatea de a închiria bicicleta dintr-un centru şi de a o returna în altul. În momentul de faţă, Cicloteque cuprinde cinci centre, ultimele două, din Parcurile Titan şi Drumul Taberei, fiind deschise în 2011.

În al treilea an de funcţionare reţeaua de centre Cicloteque a înregistrat aproape 12.000 de utilizatori în sistem, a închiriat 20.000 de biciclete şi a susţinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a încuraja mersul pe bicicletă în Bucureşti. În 2010, serviciul Cicloteque a devenit sustenabil, aşa cum şi-au propus cei doi parteneri încă de la inaugurarea primului centru în 2008: toate cheltuielile administrative recurente (salarii, utilităţi, taxe şi impozite, service pentru biciclete etc.) fiind acoperite integral din încasări. Sumele primite cu titlu de sponsorizare de la UniCredit Tiriac Bankau fost şi vor fi folosite în continuare pentru dezvoltarea şi extinderea serviciului.

Cicloteque pune la dispoziţia doritorilor 300 de biciclete şi echipamentele de protecţie (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) necesare deplasării în siguranţă.

Închirierea şi rezervarea bicicletelor se poate face şi online prin intermediul noului sistem de înregistrare a utilizatorilor pe site-ul www.cicloteque.ro, iar utilizatorii primesc cardurile de membru cu ocazia primei vizite la centru.

Tarifele de închiriere a bicicletelor sunt foarte prietenoase: 2 lei pe oră, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru două zile, iar studenţii, pensionarii şi şomerii beneficiază de tarife speciale, reduse la jumătate.

11.970 de utilizatori s-au înscris în 2010 în sistemul Cicloteque, beneficiind de avantajele oferite de acesta, iar bicicletele au fost închiriate de peste 20.000 de ori. Cele mai multe închirieri au fost înregistrate în centrul Cicloteque din Parcul Tineretului: 9.500, în cele şase luni de funcţionare.

Cele 300 de biciclete au fost închiriate pentru un total de 35.000 de ore, ceea ce la o medie de 10 km parcurşi pe oră reprezintă o economie de 52,5 tone de CO2 emise în atmosferă. Comparativ cu anul 2009, numărul utilizatorilor a crescut de aproape de trei ori, ceea ce demonstrează că interesul bucureştenilor pentru mersul pe bicicletă este tot mai mare, de la an la an.

În condiţiile în care serviciul de bike-sharing Cicloteque a dobândit capacitatea de autofinantare, iar interesul bucureştenilor pentru biciclete este în creştere, planurile MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank sunt de extindere a acestui serviciu.