Ecochampions

Plecând de la experienţa primei ediţii a proiectului, Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ îşi propun ca, prin proiectul EcoChampions, să pună bazele unei comunităţi de voluntari care, în perioada 2011-2012, să se implice din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor din judeţul Constanţa.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”. Proiectul se bucură de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi al organizaţiei Mare Nostrum.

Cele 10 cluburi de elevi implicate în proiect vor avea întâlniri şi sesiuni de training pe diferite nivele şi vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locală. Elevii vor dobandi astfel cunoştinţele şi aptitudinile necesare mobilizării comunităţii şi implementării proiectelor necesare rezolvării anumitor probleme cu care aceasta se confruntă.

Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate.

Cea de-a doua ediţie a proiectului EcoChampions îşi propune să contribuie şi mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului în comunitate, însă la un nivel care va permite formarea unei mase critice de voluntari tineri care să aibă iniţiativa şi să îi mobilizeze pe cei din jurul lor să se implice în rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc.

Pe termen lung, scopul proiectului este să ajute tinerii cu abilităţi de lider să creeze structuri funcţionale care să implementeze proiecte în beneficiul comunităţii locale. Aproximativ 200 de elevi, conduşi de câte un coordonator şi un profesor îndrumător, vor fi implicaţi în cea de-a doua ediţie a EcoChampions. Întâlnirile lunare programate în cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri.

De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. În total, vor fi realizate 25 de proiecte de voluntariat în diverse domenii prin acţiuni diferite, de la petiţii la acţiuni de strângere de fonduri sau lucrul cu grupuri vulnerabile.

EcoChampions, ediţia I

Gândit ca un concurs între cele 10 şcoli participante, proiectul şi-a propus ca la final, echipele să poată propune şi implementa propriile proiecte de voluntariat. Proiectul EcoChampions vine în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

Cei aproape 200 de elevi care fau făcut parte din aceste cluburi de voluntari au fost selectaţi cu sprijinul directorilor şi al profesorilor coordonatori din cele 10 instituţii de învăţământ implicate în proiect. Odată create, cluburile au beneficiat săptămânal de cursuri teoretice de educaţie ecologică şi de o serie de activităţi practice.
Programul a fost demarat în noiembrie 2010, primele activităţi ale cluburilor de voluntari proaspăt înfiinţate având loc începând cu luna decembrie. Fiecărui club i-a fost desemnat un coordonator din rândul voluntarilor MaiMultVerde, împreună cu care pe parcursul a 11 săptămâni elevii vor dezbate patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor). Ei vor aplica treptat cunoştinţele dobândite, în cadrul activităţilor educative practice. Temelor de dezbatere menţionate li se va adauga una secundară – a managementului de proiect – care îi va ajuta pe elevi să conceapă şi să structureze propunerile de proiecte în folosul comunităţii, cu care vor intra in concursul pe echipe.

Temele practice pe care cluburile de elevi le-au rezolvat au fost: găsirea unui nume şi a unui slogan care să-i reprezinte, ”Insula”, ”Mama natură”, „Anotimpurile”, ”Eurovision ecologic” în cadrul căreia fiecare echipă şi-a ales un cântec pe care l-a interpretat la instrumente cât mai naturale. Videoclipurile realizate de elevi au fost votate în sistem Eurovision, online, de către colegi.

În cadrul ultimei activităţi, ”Petiţia”, elevii au scris şi înmânat petiţii autorităţilor competente, semnalându-le diverse probleme de mediu. Rezultatele acestor activităţi practice au putut fi urmărite pe site-ul proiectului, www.ecochampions.ro.

La finalul celor 10 săptămâni de cursuri teoretice şi activităţi practice, elevii au propus şi implementat un proiect de voluntraiat pentru comunitate. Proiectele au fost analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ şi au fost premiate două dintre ele, unul pentru liceu şi unul pentru gimnaziu. Câştigătorii au fost Şcoala nr. 29 ”Mihai Viteazu”şi Liceul Teoretic ”George Călinescu”. Concursul de proiecte le-a dat ocazia cluburilor de voluntari să obţină, pentru şcolile în care învaţă, premii în valoare totală de 3.000 de euro, puse la dispoziţie de Grupul CEZ.
În 13 aprilie, la Constanţa, a fost organizat evenimentul de încheiere a proiectului şi festivitatea de premiere a câştigătorilor. La eveniment au participat Raluca Lăzăruţ (Antena1), Gianina Corondan (TVR) şi DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Marian Soci şi Vali Bărbulescu, iar Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, a prezentat evenimentul. Aceştia au premiat marii câştigători: echipa Zelená Růže din Liceul „George Călinescu” şi echipa Green Fingers din Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazul”, iar celelalte opt şcoli şi licee au primit menţiuni speciale. În plus, în perioada 16-22 aprilie, 46 de elevi (4 din fiecare şcoală, 6 din şcolile clasate pe primele trei locuri în competiţia săptămânală de activităţi practice) au participat la o tabără educaţională şi recreativă timp de o săptămână, organizată la Sibiu.

Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Adventure Camps, firmă ce se ocupă cu organizarea taberelor cu activităţi în natură şi sportive. Din partea Adventure Camps au fost prezenţi pe tot parcursul taberei 6 monitori certificaţi.