Marea Plantare

Proiectul își propune să refacă centura verde a Bucureștiului prin plantări desfășurate în apropierea capitalei. Orice copac este un veritabil aspirator, pentru că fiecare arbore matur reţine 20 de kilograme de praf. Capitala va respira mai ușor pentru că 30.000 de arbori plantați vor reține 600 de tone de praf. Arborii vor fi plantați pe un teren administrat de RNP Romsilva, instituție care va asigura întreținerea și paza plantației în următorii ani.

Organizată în comuna Jilava, lângă Bucureşti, în perioada 17-22 noiembrie 2008, Marea Plantare a avut ca scop plantarea unui număr de aproximativ 30.000 de puieți, pe o suprafață însumată de 12,5 hectare, într-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei.

‘Marea Plantare’ este sprijinită de ING Asigurări de Viață și Telekom Romania Mobile Communication S.A. (Telekom Romania Mobile), în parteneriat cuRomsilva și din fondurile strânse la Gala Verde, sponsorizată de Cosmopolis.

Ținta campaniei a fost atinsă în data de 29 noiembrie 2008, cu un efort suplimentar din partea voluntarilor MaiMultVerde și a partenerilor de la Romsilva. Motivele pentru care MaiMultVerde a suplimentat cu încă o zi de plantare, pentru a atinge ținta de 30 000 de puieți plantați, au fost condițiile meteorologice nefavorabile(frig, lapoviță, vânt) și prezența redusă a voluntarilor bucureșteni în timpul zilelor de lucru ale săptămânii.

Cei 30.000 de puieți care au reîntregit o parte din centura verde a Capitalei au fost plantați în 3 etape:

  • plantări, 17-22 noiembrie17 000 de puieți, peste 200 de voluntari MaiMultVerde
  • plantări, 22-28 noiembrie10 000 de puiețiRomsilva
  • plantare, 29 noiembrie3000 de puieți cu voluntarii MaiMultVerde

De ce plantăm toamna târziu?

Plantarea are loc în cea mai propice perioadă a toamnei, după prima brumă, când temperatura scade sub 5 grade câteva nopţi la rând, moment în care arborii intră în repaos vegetativ (îşi reduc la minim creşterea şi dezvoltarea pentru a trece peste anotimpul rece). Pentru a maximiza rata de prindere, este nevoie ca puieţii să fi intrat în repaos vegetativ, ceea ce le permite să suporte mai bine şocul transplantării din pepinieră într-un sol nou. Repaosul vegetativ nu se produce înainte ca temperatura să scadă sub 8-10 grade („când cade frunza”, în jargon silvic). Rata de supravieţuire a puieţilor plantaţi înainte de acest moment este mult redusă.

Hai la Marea Plantare / Pom cu pom să-i sădim!

Ziua I – luni, 17 noiembrie 2008

După prima zi de plantare, 2000 de copăcei începeau să umple o zonă goală, aflată lângă pădurea din comuna Jilava, la câteva sute de metri de șoseaua de centură. Voluntarii au muncit cu spor, iar vremea însorită a ajutat la randamentul și buna-dispoziție a zilei.

Ziua II-III, 18-19 noiembrie

Voluntarii care au sădit pom cu pom ne-au demonstrat că nu se tem demuncă și de vreme rea. În plus, atmosfera locului și a oamenilor au fost minunate, nu o spunem doar noi, ci si voluntarii care au participat:“(…) a fost una dintrecele mai placute/calde experiente prin care am trecut de cand sunt in buc. au fost oameni faini:) si frigul nu s-a simtit de-loc. Nu ma mir ca deobicei aveti parte de multi voluntari:)” – gând de voluntar după prima zi de plantare, via e-mail. În urma celor trei zile de muncă, am înverzit centura din jurul Bucureștilor cu 5000 de puieți.

Ziua IV, 20 noiembrie 2008

Patru mii de puieți de salcâm plantați în ziua a patra la „Marea Plantare”, până la orele 15:00, au confirmat pofta de muncă și entuziasmul participanților din teren.

Oana Pellea, Amalia Enache, Iulia Vântur, Cabral Ibacka, Valentina Pelinel, Malvina Cervenschi, Melania Medeleanu, Dana Războiu, Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Bogdan Olteanu, Mircea Geoană, Elena Udrea, Liviu Negoiţă şi Dan Dumitrescu sunt doar câteva dintre personalităţile care au venit joi, 20 noiembrie, să dea o mână de ajutor voluntarilor.

La faţa locului a fost organizată astăzi şi o conferinţă de presă, la care au luat cuvântul, alături de VIP-urile prezente, Dragoş Bucurenci, Director MaiMultVerde, Florina Şerban, Coordonator CSR Telekom Romania Mobile, Theodor Chiriac, Director, RNP Romsilva – Direcţia Bucureşti şi Ilfov şi Claudia Roman, Director Marketing Cosmopolis.

Fac un apel către toţi posesorii de autoturisme să vină să-şi plătească în natură taxa de poluare: câte un pom plantat pentru fiecare plin de carburant pe care-l consumă săptămâna asta. Nu va fi mai puţină poluare, dar va fi, cu siguranţă, mai multă responsabilitate la volan”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director, Asociația MaiMultVerde

Se vorbeşte foarte mult în România şi se tace mai puţin. E mai bine să muncim. Văd în jur mulţi copii frumoşi şi mă bucur că au aflat azi că atunci când munceşti îţi e cald şi când vorbeşti îţi e frig. Un „bravo” din inimă pentru voluntari şi echipa care i-a mobilizat”, a spus Oana Pellea.

Vă mulţumesc pentru prezenţă, RNP Romsilva a ales acest teren pentru plantarea cu salcâmi de astăzi şi ne bucurăm de acest ajutor nesperat. Ne-am propus să împădurim 1,25 ha cu ajutorul dv. Sperăm că e prima acţiune împreună, nu ultima. Vă aşteptăm şi la primăvară”, a declarat Theodor Chiriac, Director RNP Romsilva, Direcţia Bucureşti şi Ilfov

Ziua V – 21 noiembrie

Vineri, 21 noiembrie, o zi pe cât de istovitoare, pe atât de simpatică pentru cei mai mulți dintre voluntari. Am muncit, dar am și plantat prietenii, ocheade către florile și puieții ‘vecinilor’, gânduri și idei bune, evident pe stil eco:) S-a muncit până seara târziu, iar apusul de soare ne-a prins din nou la plantare.

Ziua VI, 22 noiembrie

Sâmbătă, la doar câteva grade Celsius, cu vântul și ploaia uruind din toate părțile, nu a fost lucru ușor să plantezi. Drumul forestier, parcurs cca. 3 km pe jos până la zona defrișată, a fost parcă mai scurt în compania acestor voluntari. A fost ziua exemplară, în care s-au văzut caracterele de adevărați voluntari ale participanților de la ‘Marea Plantare’, în luptă cu forțele naturii.

Continuare în forță

Sâmbătă, 29 noiembrie, voluntarii MaiMultVerde au plantat ultimii 3000 de puieţi de frasin în pădurea Bartoneasa, lucrând ca şi în sâmbăta precedentă în condiţii meteo dificile: frig, lapoviţă şi vânt. Pe toată durata săptămânii precedente angajaţii RNP Romsilva au plantat alţi 10000 de puieţi, care s-au adăugat celor 17000 plantaţi de voluntarii MaiMultVerde în perioada 17-22 noiembrie. La finalul acţiunii, obiectivul propus a fost realizat: 30000 de puieţi au fost plantaţi în cadrul celei mai mari acţiuni de acest fel, derulată cu voluntari, lângă Bucureşti.

MaiMultVerde, cu sprijnul ING Asigurări de Viaţă şi Telekom Romania Mobile şi în parteneriat cu RNP Romsilva şi Cosmopolis, mulțumesc tuturor voluntarilor care au răspuns la semnalul verde al Marii Plantări. Dincolo de gestul voluntar, ei ne-au dat de înțeles că există oameni cu o cultură a protecției mediului susținută de propriul exemplu.

>> vezi mai multe fotografii și albumul foto
>> Marea Plantare în presă
>> citește comentariile voluntarilor de pe blog
>> citește comunicatul de presă