România prinde rădăcini

35.000 de puieţi plantaţi în judeţul Vaslui

Campania „România prinde rădăcini” a ajuns pentru împădurire în Vaslui, al zecelea judeţ inclus în această iniţiativă.

Peste 2.100 de voluntari au plantat 35.000 de puieţi, pe o suprafaţă de şase hectare de teren, pe 20 martie  2010, în localitatea Chiţcani.

Acolo, până în urmă cu câteva zeci de ani, se întindea o pădure seculară din Codrii Vasluiului. Puieţii de stejar, frasin, paltin, cireş, tei şi arbuştii de sânger şi păducel vor contribui la refacerea biodiversităţii în această zonă.

„România prinde rădăcini” este o iniţiativă a Realitatea TV, susţinută de Petrom şi realizată cu sprijinul MaiMultVerde,Romsilva şi a Consiliului Judeţean Vaslui. Scopul campaniei este reîmpădurirea zonelor afectate de viiturile şi inundaţiile din iulie 2008. În 2009  şi 2010, prin campania „România prinde rădăcini” s-au împădurit, cu ajutorul partenerilor şi al voluntarilor, o suprafaţă totală de peste 55 ha cu aproximativ 270.000 de puieţi.

Remetea Mică, jud. Timiş

Aproape 400 de voluntari MaiMultVerde au ajutat sâmbăta, 14 noiembrie 2009, la împădurirea unei suprafeţe de 5 hectare de pământ în Remetea Mică, jud. Timiş, în cadrul campaniei „România prinde rădăcini„. Cei peste 1.500 de oameni prezenţi la acţiune au pus umărul la făcut vetre, săpat gropi şi plantat puieţi de cer, cireş şi sânger. Până la sfârşitul zilei s-au numărat 25.000 de puieţi plantaţi de voluntari, sub atenta supraveghere a angajaţilor Romsilva.

Alături de voluntarii MaiMultVerde, strânşi de caravana MaiMultVerde din Arad, Lugoj şi Timişoara, la plantare au mai venit şi voluntari Petrom, elevi din judeţ sau voluntari strânşi de Consiliul Judeţean Timiş.

Ziua frumoasă de toamnă i-a animat pe toţi cei prezenţi. Nu au lipsit soarele, buburuzele şi nici chiar căprioarele din pădurile din apropiere, aşa că nimeni nu a găsit vreun motiv să părăsească parcela înainte de ora 15, oră la care aproape tot dealul îşi schimbase aspectul.

Şi totul după numai câteva ore în care oamenii au dat dovadă de altruism şi respect pentru mediu.

România prinde rădăcini” este o campanie Realitatea Tv susținută de Petrom, cu sprijinul MaiMultVerde și în parteneriat cu RNP Romsilva, şi are ca scop principal reîmpădurirea zonelor afectate de viiturile și inundațiile din iulie 2008.

REALITATEA.NET – Campania ” România prinde rădăcini” ajunge astăzi la Sfinţeşti, Teleorman

mai multe fotografii de la plantările din Timiş pe maimultverde.ro şi pe Flickr

Campania „România prinde rădăcini” a început la iniţiativa Realitatea Tv (Cod Verde) după indundaţiile care au afectat Moldova în august 2008 şi este primul proiect social care tratează atât cauzele, cât şi efectele unui dezastru ecologic. Campania a înregistrat un record în România în ceea ce priveşte numărul de voluntari de protecţia mediului prezenţi la plantări.

România prinde rădăcini
continuă campania plantărilor de toamnă pentru anul 2009 la Sfinţeşti, jud. Teleorman şi la Remetea Mică, jud. Timiş.

Plantarea de la Sfinţeşti, Teleorman

Aproximativ 750 de voluntari MaiMultVerde au plantat 35 000 de puieţi de cer, frasin şi păr pe o suprafaţă de 5 hectare la Sfinţeşti, jud. Teleorman, în cadrul campaniei „România prinde rădăcini” de sâmbătă, 7 noiembrie 2009.

Voluntarii MaiMultVerde s-au alăturat sutelor de voluntari din ţară, veniţi din Teleorman, judeţele limitrofe şi din capitală, voluntarilor Petrom şi angajaţilor Romsilva. La plantările de la Sfinţeşti au participat aproape 2000 de voluntari, care se alătură celor 22 000 care au participat până acum la plantările campaniei „România prinde rădăcini„.

Vremea ceţoasă şi închisă de toamnă nu a domolit entuziasmul voluntarilor, care au plantat organizat şi cu spor de la 9:00 dimineaţa până la orele 15:00, când s-a atins numărul de puieţi planificat pentru zona despădurită de la Sfinţeşti. Plantările au fost supravegheate de specialiştii Romsilva şi vor lăsa în urmă, peste câţiva ani, o zonă mult mai verde.

vezi imagini în direct de la plantările „România prinde rădăcini” de la Sfinţeşti din transmisiunea Realitatea Tv:

REALITATEA.NET – Campania ” România prinde rădăcini” ajunge astăzi la Sfinţeşti, Teleorman

>> mai multe fotografii de la plantările de la Teleorman pe maimultverde.ro şi pe Flickr

România prinde rădăcini, primăvara 2009

Campania de reîmpădurire ‘România prinde rădăcini‘ a dat startul unor noi runde de plantări pentru anul 2009. Zonele afectate de calamități care au fost vizate în cel de-al doilea an al campaniei sunt: Sudițijud. Ialomița (15 martie), Dăbuleni, jud. Dolj (22 martie), Sculeni, jud Iași(27 martie) și Comănești, jud. Bacău (24 aprilie).

România prinde rădăcini” este o campanie Realitatea Tv susținută de Petrom, cu sprijinul MaiMultVerde și în parteneriat cu RNP Romsilva , cu scopul reîmpăduririi zonelor afectate de viiturile și inundațiile din iulie 2008.

Plantarea de la Comăneşti

La Comănești 3000 de voluntari au plantat sâmbătă, 4 aprilie, 26 000 de puieți de brad, molid și paltin pe un teren accidentat de lângă plantația începută anul trecut la ”România prinde rădăcini”. După acţiunile de plantare desfăşurate cu succes în judeţele IalomiţaDolj şi Iaşi, acțiunea de la Comănești a încheiat seria plantărilor pentru primăvara lui 2009 în campania ‘România prinde rădăcini‘.

Cele 5 ha de teren împădurite pe Valea Trotușului, la Comănești, în campania de anul trecut, au fost dublate anul acesta. Acţiunea de plantare a durat aproape şase ore, timp în care voluntarii – localnici, autorități, personalități publice și voluntari recrutați prin intermediul platformei online maimultverde.ro – au depășit norma de puieți plantați la care se așteptau organizatorii.

În vara anului 2008, pe Valea Trotușului s-au produs inundaţii catastrofale cauzate în principal de tăierea abuzivă a copacilor. Procesul de refacere a pădurii a fost început la ”România prinde rădăcini” din luna octombrie 2008, la inițiativaRealitatea Tv susținută de Petrom, cu sprijinul MaiMultVerde și în parteneriat cu RNP Romsilva.

Plantarea de la Iași

Pe 27 martie, „România prinde rădăcini” a înregistrat un record de campanie: 6500 de voluntari au plantat 40 000 de puieți de pin, salcâm și sălcioară pe suprafața a 8 ha de pe un teren despădurit din municipiul Iași, spre localitatea Sculeni.

Aproximativ 2200 de voluntari din cei 6500 s-au adunat lângă Iași încă de la primele două ore ale dimineții de plantare. Alături de ei, 400 de voluntari MaiMultVerde au reîmpădurit până la sfârșitul zilei șapte parcele de puieți, sub supravegherea specialiștilor de la Romsilva. Majoritatea voluntarilor prezenți la Iași prin intermediul platformei online MaiMultVerde sunt elevi și studenți, 70 de voluntari dintre ei fiind înscriși în Uniunea Națională a Studenților din România.

La acțiune au participat au participat localnici, autorități locale, profesori și elevi, politicieni, oameni din companii, artiști și sportivi, cu toții veniți să planteze și să susțină voluntariatul de mediu. Voluntarii au venit din Iaşi, din localităţile limitrofe, dar şi din alte judeţe. 100 de voluntari ai Petrom au susținut în teren campania ”România prinde rădăcini”.

>> vezi mai multe fotografii de la plantările de la Iași

Plantarea de la Dăbuleni, județul Dolj


Aproximativ 300 de voluntari MaiMultVerde, dintre care 143 de voluntari din Pitești, au plantat aproximativ o treime din puieții destinați zilei de plantări de la Dăbuleni, din 22 martie 2009. În zona grav afectată de deșertificare de la Dăbuleni, voluntarii campaniei ”România prinde rădăcini” au plantat 35 000 de puieți de salcâm.

Printre autorități locale, politicieni, localnici și voluntari de mediu care au răspuns apelului lansat de campanie prin intermediul platformei de voluntari MaiMultVerde, s-au alăturat acțiunii ecologiste 50 de elevi, coordonați de cinci profesori ai ”Colegiului Tehnic de Arte și Meserii” din Craiova.

>> vezi mai multe imagini cu voluntarii de la plantările de la Dăbuleni
>> citește impresiile voluntarilor de la plantări de pe blogurile lor

Plantarea de la Sudiți, județul Ialomița

2000 de voluntari au împădurit aproape șapte hectare de teren cu 35 000 de puieți de frasin, cer și lemn câinesc în comuna Sudiți, județul Ialomița, în cadrul campaniei România prinde rădăcini” din 15 martie 2009.

În urma plantărilor, a fost refăcut fondul forestier al Pădurii Berlești – Sudiți, zonă calamitată din cauza poluării şi a secetei prelungite din ultimii ani.

>> vezi mai multe imagini de la plantări și urmărește transmisiunile Realitatea TV despre plantarea de la Sudiți

”România prinde rădăcini”, anul 2008

Ziua I – 28 octombrie 2008, Udești, jud. Suceava

Campania „România prinde rădăcini”, inițiată de Realitatea Tv, în parteneriat cu RNP Romsilva,MaiMultVerde și  susținută de Petrom, a plantat astăzi primii 25 0000 de puieți în localitatea Udești din județul Suceava. Alături de cei 1000 de voluntari, la debutul acțiunii de la Udești a fost prezent Președintele Traian Băsescu, care a plantat patru puieți. Prezenți pentru a da o mână de ajutor au fost Sofia Vicoveanca, Alexandu Arșinel și Dragoș Bucurenci.

Suprafața care a fost reîmpădurită azi este de aproximativ 5 hectare. În perioada 28-30 octombrie, campania va împăduri o suprafață de 15 hectare din trei județe afectate de inundații și defrișări din Moldova: Bacău, Neamț și Suceava. Toți plantatorii au primit plăcuțe cu numele lor inscripționate lângă puieții plantați și au devenit protectorii simbolici ai copacilor prosapăt sădiți.

Cred că este cea mai mare acțiune de după Revoluție încoace!,
a declarat Traian Băsescu, Președintele României.

Voluntariatul înseamnă să vii cu drag să plantezi 25 000 de copaci. E o nouă cultură, eu plantez aici pentru un viitor mai bun! , a declarat Dragoș Bucurenci, Director Asociația MaiMultVerde.

Ziua II – 29 octombrie, Doljești, jud. Neamț

Plantările au continuat în satul Doljești, județul Neamț. Peste 1000 de voluntari au reîmpădurit cu cca. 25 000 de puieți zona „Dealurile din Buruienești”, unde acum 45 de ani exista o pădure care a fost defrișată. Casele localnicilor din Doljești au fost grav afectate de inundațiile din luna iulie a acestui an. Acțiunea de reîmpădurire a campaniei „România prinde rădăcini” este un prim pas pentru prevenirea inundațiilor și pentru consolidarea solului afectat de defrișări din localitatea nemțeană.

La plantările din județul Neamț, au participat alături de voluntari Elena Udrea, Sulfina Barbu, actrița Draga Olteanu Matei, Dragoș Bucurenci, primarul Gheorghe Ștefan. Campania va încheia mâine prima rundă de împăduriri din județele afectate de inundații din Moldova, următoarea locație de împădurire fiind Comănești – județul Bacău.

La finalul celor trei zile de împăduriri, organizatorii estimează un număr total de 75 000 de puieți plantați. În următorii cinci ani, reîmpăduririle vor continua sistematic la propunerea specialiștilor Romsilva, care asigură puieții și logistica necesară plantelor.

Ziua III – 30 octombrie, Comănești, jud. Bacău

Peste 2000 de voluntari au sădit cel puțin câte un puiet într-o zonă defrișată din Comănești, județul Bacău,  în cea de-a treia zi a campaniei “România prinde rădăcini”. Numărul voluntarilor prezenți a fost peste așteptările organizatorilor de la postul Realitatea TV, sprijiniți de Petrom, în parteneriat cu Mai Mult Verde și Romsilva. Plantările au depășit suprafața estimată (cca. 5 hectare reîmpădurite), iar vremea frumoasă a contribuit la eficiența voluntarilor.

Startul acţiunii de împădurire a fost dat în cursul dimineţii pe dealul Lăloaia, unde s-au adunat elevi, funcţionari publici, pompieri, jandarmi, poliţişti, cadre sanitare, profesori şi politicieni.

Numeroasele personalități publice prezente la Comănești au dublat semnificația evenimentului din ultima zi de campanie, alocată județelor afectate de inundații și defrișări din Moldova.  Premierul Călin-Popescu Tăriceanu a plantat câțiva molizi și paltini în numele soției, copiilor și tatălui său.

„Aceşti copaci îi plantez pentru familia mea, pentru soţie şi copii, dar să nu-l uit pe tatăl meu, care a fost un mare iubitor de natură şi de drumeţii”, a declarat premierul.

Și alte personalități din sfera politică și-au înscris numele pe plăcuțele copăceilor plantați de ei: Attila Korodi, Mariana Câmpeanu,  Raluca Turcan, Relu Fenechiu sau Robin Barnettamabasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitat-special în cadrul campaniei. Dintre vedete, au luat parte la plantare Mona Nicolici și Dragoș Bucurenci, sportivii Doina Melinte şi Ionuţ Iftimoaie.

Un localnic din Comănești a donat o parcelă proprie organizatorilor, cu scopul de a fi reîmpădurită. “Trebuie să rămână şi după noi ceva, pentru cei care vin după noi”, a explicat localnicul gestul caritabil.

Campania „România prinde rădăcini” este inițiată de Realitatea Tv, în parteneriat cu RNP RomsilvaMaiMultVerde și  susținută de Petrom.

Campania și-a propus ajutorarea comunităților românești afectate de inundație, prevenirea și reducerea riscului inundațiilor în anii următori și repopularea domeniului silvic prin plantarea de puieți.

„România prinde rădăcini” se va desfășura pe o periadă de cinci ani și se bazează pe efortul voluntar a mii de români, printre care și participanții la teledonul organizat în luna august de Realitatea TV. Deoarece principala cauză a dezastrelor produse de inundații este defrișarea pădurilor, MaiMultVerde se va implica activ în campanie, în asentiment cumisiunea, obiectivele și valorile pe care le promovează asociația.

În următorii cinci ani, reîmpăduririle vor continua sistematic la propunerea specialiștilor Romsilva, care asigură puieții și logistica necesară plantelor. Acțiunea din 28-30 octombrie face parte din campania
Cod Verde, inițiată de grupul de presă Realitatea-Cațavencu.

Află mai multe: Imagini Realitatea TV în direct din județele Suceava , Neamț și Bacău / Foto ‘România prinde rădăcini