Verde 003

Lansat în 2007, proiectul ecologic Verde 003 a luat în custodie pentru trei ani de zile cursurile apelor Dorna, Bistriţa şi Siret, de la izvor şi până la vărsare. Proiectul reprezintă o iniţiativă comună a MaiMultVerde şi a Asociaţiei „Tăşuleasa Social”, cu sprijinul Coca-Cola HBC România şi în parteneriat cu Kiss FM şi SMURD. Proiectul urmăreşte trei dimensiuni: ecologizare, împădurire şi educaţie prin voluntariat.

2007 a fost anul în care voluntari din România şi Germania, alături de personalităţi precum Marcel Iureş, Ada Milea, Răzvan Mazilu, Cătălin Ştefănescu şi Radu Naum, au plantat împreună 10 000 de puieţi, reîmpădurind o zonă defrişată din Poiana Negri, în Munţii Călimani. În toamnă, Preşedintele României, Traian Băsescu, a sădit puietul cu numărul 10 000, finalizând astfel simbolic prima etapă a proiectului.

„Noi, la Tăşuleasa, nu plantăm doar copaci. Puieţii noştri sunt, de fapt, aceşti tineri, noi plantăm oameni.” – Alin Uhlmann Uşeriu, Preşedintele Asociaţiei „Tăşuleasa Social”.

În 2008 a avut loc cea mai amplă acţiune de curăţire a apelor din România. Voluntarii recrutaţi au fost instruiţi în campusulTăşuleasa Social în luna mai, iar în perioada 28 mai – 5 iunie caravana Verde 003 a trecut prin oraşele Vatra DorneiBicaz,Piatra NeamţBacăuAdjudMărăşeşti şi Galaţi, unde a avut loc campania de ecologizare.

Campania de curăţare a apelor a pus punctul final la Galaţi, pe 5 iunie 2007, de Ziua Internaţională a Mediului. Rezultatele finale ale proiectului Verde003 vorbesc de la sine: 70 de tone de gunoi, 2000 de voluntari, 9 locaţii, 7 oraşe curăţate. Cei 570 de voluntari din Galaţi, alături de Attila Korodi, Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, ES Nicolae, Ivan Paţaichin, Cătălin Ştefănescu, Radu Naum şi Dragoş Bucurenci au strâns 15 tone de deşeuri.

„Am ţinut neapărat să vin la Galaţi, unde am şi copilărit, de altfel, ca să vă salut, să vă felicit şi să vă spun că aţi făcut un gest extraordinar. Ştiu de o lună de acest proiect şi am urmărit evoluţia sa îndeaproape şi sper ca un astfel de model să fie preluat în toată ţara, pentru că avem mare nevoie.”– Ivan Paţaichin, multiplu medaliat olimpic şi antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe.