”Danube Box” este un proiect internațional ce a luat naştere în contextul parteneriatului „Dunărea Verde” (Green Danube Partnership) dintre Sistemul Coca-Cola şi Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Proiectul internaţional Danube Box a fost sau este în curs de implementare în cinci ţări dunărene – Austria, Germania, Ungaria, Serbia şi România.
În România, proiectul a luat denumirea de cartea Dunării albastre şi reprezintă o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunãrea (ICPDR), lansată anul trecut, cu ocazia Preşedinţiei României la ICPDR, fiind tradus, adaptat şi implementat de Asociaţiile ”Salvaţi Dunărea şi Delta” şi MaiMultVerde, cu sprijinulMinisterului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC România.
Anul acesta, peste 500 de elevi de gimnaziu din 22 de şcoli dunărene au ocazia de a învaţa lucruri noi despre Dunăre, într-o manieră nouă de predare. În România, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, proiectul a fost implementat în prima fază (anul şcolar 2008-2009) în 22 de şcoli de pe cursul Dunării, de la Moldova Nouă, la intrarea Dunării în ţara noastră, până la Sfântu Gherorghe, în Delta Dunării. În perioada mai-iulie 2008, cei 22 de profesori implicaţi în proiect au participat la un curs de pregătire axat pe metodologia predării interactive, coordonat şi susţinut de d-l Marian Staş, Preşedintele Fundaţiei CODECS pentru Leadership.
Cartea Dunării albastre (versiunea ”Danube Box” în limba română) îşi propune să ajute profesorii din bazinul dunărean să-i sensibilizeze pe copii faţă de resursele naturale şi culturale ale Dunării şi să-i înveţe să aibă o atitudine prietenoasă faţă de această comoară naturală. Materialele au fost concepute astfel încât să fie interesante şi să îi inspire atât pe profesori, cât şi pe elevi.
Setul educaţional conţine un manual al profesorului, un CD-ROM interactiv, o hartă a bazinului dunărean, un pachet de cărţi de joc cu plante şi animale dunărene şi un caiet al elevului. Toate materialele reprezintă versiunea în limba română a setului internaţional, mai puţin caietul elevului, un produs original conceput şi dezvoltat în România.
Oamenii protejează şi preţuiesc ceea ce înţeleg. Principalul scop al proiectului Danube Box – cartea Dunării albastre – este de a ajuta copiii să înţeleagă râul în întreaga sa diversitate şi să se simtă integraţi în ecosistemul său, pentru că Dunărea este a noastră, a tuturor.