Viaţa după colectare

Perioadă derulare: 2009 - 2010

Proiectul „Viaţa după colectare”, realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC România şi Eco-Rom Ambalaje, a fost demarat în anul 2009 şi a continuat şi în 2010, oferind cetăţenilor posibilitatea de învăţa cum să colecteze eficient deşeurile. Acest proiect a încurajat publicul să îşi ceară dreptul la colectare selectivă, adică amplasarea de către primării a containerelor galbene, albastre şi verzi cât mai aproape de locuinţă.

Peste 5.000 de români au trimis primarilor scrisorile puse la dispoziţie pe site- ul www.viatadupacolectare.ro. În cadrul acestui proiect au fost organizate mai multe evenimente publice (concerte, festivaluri, conferinţe etc) pentru a promova colectarea selectivă şi pentru a strânge scrisori. Printre acestea se numără ONG Fest (Bucureşti), Festivalul Iarmaroc (Moviliţa, Urziceni), concertele AC/DC, Eric Clapton, Aerosmith şi Massive Attack (Bucureşti), One Love Festival (Comana), OST Fest (Buşteni) şi altele.

Pe 6 mai 2010 a avut loc la Palatul Parlamentului o conferinţă-dezbatere pe tema colectării selective, organizată împreună cu doamna Sulfina Barbu, deputat, şi având-o invitată pe Andreea Marin Bănică ca ambasador al proiectului „Viaţa după colectare”.

Tot în cadrul proiectului a fost filmat documentarul „Colectarea selectivă – De la ce se spune la cum se face”, realizat de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijinul regizorului Hanno Höfer. Documentarul încearcă să răspundă la multe dintre întrebările referitoare la colectarea selectivă, începând cu cea mai importantă, de ce să colectăm selectiv?, şi continuând cu unde ajung deşeurile după ce sunt ridicate de compania de salubritate, ce se colectează selectiv, în ce containere se pun deşeurile de ambalaje pentru a fi ridicate corect şi cât este de mare interesul populaţiei pentru colectarea selectivă.

Documentarul a fost realizat în vara anului 2010, după un scenariu scris de Next Advertising şi regizat de Hanno Höfer. A fost postat pe internet (http:// www.youtube.com/watch?v=ROjRVFiUOKQ) şi a adunat, până în prezent, peste 9,800 de vizionări, iar reacţiile în urma vizionării documentarului arată interesul pentru subiect şi dorinţa de a pune în practică în mod cât mai corect colectarea selectivă.

Documentarul a fost difuzat în cadrul Caravanei de film ecologic Guerilla Verde, care a avut loc între 18 şi 28 octombrie. În plus, acesta a putut fi vizionat în cadru festivalului de film eco „Screen Green” la Londra. Documentarul

Colectarea selectivă de la ce se spune la ce se face” a fost înscris la competiţiile Green Awards (Marea Britanie) şi Premiile pentru mediu (România).