Răspuns la veşnica întrebare: Eu de ce să sortez deşeurile dacă tot sunt răsturnate la grămadă într-o maşină de gunoi?

Deşi ţi se pare că sistemul de colectare şi reciclare selectivă nu este 100% eficient, de ce să nu faci tu tot ce îţi stă în putinţă? Doar pentru că nici alţii nu o fac?

Multă lume se întreabă care mai este rostul colectării selective dacă toate cele 3 pubele speciale plus pubela pentru resturile organice vor fi răsturante într-o singură maşină de gunoi. Pare o acţiune ofensatoare faţă de cei care vor să facă o schimbare şi arată că le pasă de lumea în care trăiesc.


Sfatul nostru este să citeşti acest articol înainte de a adopta atitudinea: “Eu mă chinui degeaba, că aştia le amestecă la loc!”

Ionuţ Georgescu de la Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) a explicat nelămurirea legată de legenda urbană a unei singure maşini de gunoi pentru 4 tipuri de deşeuri, într-un articol de pe Hotnews. Există mai multe motive:

 • primul motiv este gradul de contaminare. Dacă acasă depunem toate deşeurile în acelaşi loc, gradul de contaminare ajunge la 70%. Asta înseamnă că mai pot fi reciclate doar 30%. “În momentul în care le pun în pubele (pentru colectare selectivă), chiar dacă sunt amestecate, gradul de contaminare scade undeva la 30-35%, pentru că lipseşte deşeul cel mai periculos, cel organic, biodegradabil”. Dar asta nu înseamnă că nu mai are rost să separăm tipurile de deşeuri până când nu vor fi cumpărate aceste maşini de gunoi.
 • al doilea motiv ar fi principiul economic: cantităţile mici de deşeuri colectate selectiv nu justifică cumpărarea mai multor maşini. În momentul în care aceste cantităţi vor atinge o anumită limită, se vor cumpăra maşini pentru fiecare culoare. Ca să înţelegeţi mai bine, să luăm exemplul pubelelor colorate destinate produselor din plastic, în care deşeurile nu vor fi 100% din plastic. Aşa că toate pubelele sunt descărcate în maşina de gunoi şi duse la o staţie de sortare. “ Dacă pubelele pentru plastic, hârtie şi sticlă ar fi numeroase şi s-ar strânge cantităţi mari de deşeuri din cele trei categorii, atunci merită cumpărate maşini pentru fiecare culoare: galben pentru plastic, verde pentru sticlă şi albastru pentru hârtie.”

La staţiile de sortare, deşeurile colectate selectiv se mai iau încă o dată la mână. Chiar şi în cazul colectării selective corecte, deşeurile au compoziţii diferite. Este cazul pungii de plastic, PET-ului sau găleţii din plastic, care au materii prime diferite.

PET-urile se împart în două categorii: albe şi colorate. Din fibrele recuperate din 6 PET-uri albe se poate face un tricou, procedeu folosit intens de către chinezi, care plătesc 400 de euro pe tonă în portul Constanţa. Din cele colorate se pot produce alte PET-uri sau alte produse din plastic, cum ar fi găleţile.
După sortare, deşeurile colectate selectiv sunt trimise apoi la diverse puncte de reciclare din ţară. În România nu sunt reciclate decât hârtia şi sticla, dar într-un procent foarte mic. „Plasticul se reciclează până la un moment dat. La Buzău se fac fibre sau granule de plastic, care se trimit în afara ţării pentru a se face tricouri”. Deşeurile colectate selectiv care rămân nevalorificate în Romania prin reciclare sunt trimise peste hotare pentru valorificare.

Sursa: Hotnews

5 Responses

 1. De curand am vazut „Amintiri din epoca de aur”, iar una din povestiri se invartea in jurul reciclarii sticlelor. Si asa am aflat eu (aveam 5 ani in ’89) ca lumea acorda mare atentie acestui gest. Si pentru bani.
  Propun un alt stimulent din aceeasi sfera: amenda. In Belgia, de exemplu, e obligatoriu sa triezi gunoiul. Ai saci albastri in care pui plasticul, saci galbeni pentru hartie, saci albi pentru menajer. Ii scoti in fata casei si o masina speciala vine si ii ia. Dupa o luna de stat aici, deja intra in reflex, deci gestul nu e greu de facut, dar se poate si e motivant sa stii ca exista oameni care te amendeaza greu dupa ce, in prealabil, cauta in gunoaie daca vad ca in sacul de plastic ai pus un cotor de mar.
  Cateodata e singura optiune: obligativitatea. Si in scopuri nobile precum ecologia, nu cred deloc ca e o idee rea.

 2. hm, ai dreptate, dar nici solutia coercitiva nu pare sa aiba mari rezultate la romani. stii cum e cu legea, stim bine s-o ‘adaptam’ la (in)actiunile noastre. evident, un cadru legislativ bine pus la punct e intotdeauna mai eficient. noi ne-am propus sa facem lobby pe tema colectarii selective a deseurilor prin campania nationala online http://www.viatadupacolectare.ro , in care oferim suport online si offline pt. ca oamenii sa solicite Primariilor sisteme de colectare selectiva in apropierea locuintelor lor.

  cat despre belgieni, cred ca sistemul e excelent si bun de urmat, dar am intalnit si cazuri un pic extreme. esti constrans de lege sa strangi in atatea pungi incat am vazut oameni care au 8-9 tipuri de saci in casa – si asta nu-i deloc rau – dar cand strangi fortat samburii de maslina la ‘lemnoase’ doar ca sa nu platesti amenzi mi se pare putin ‘ecoradical’. Iar pt oamenii care aleg solutia ‘dechets non tries’ e un pic mai usturator. E doar o chestiune de optiuni, pana la urma, iar eu am intalnit multi belgieni panicati de ‘verzii ecolo’ care tocmai au castigat alegerile europene si joaca liberul arbitru doar la masa verde. enfin, fiecare cu mijloacele sale de educatie eco:)

  multam de feed-back

 3. Am trait din plin cei 3R comunisti. Si atunci au fost aberatii. Impuneau cantitate/copil. „Copilul” nu avea cum sa colecteze acea cantitate astfel ca noi, parintii, ne umileam pe la cunoscuti pentru materiale. Dar ceea ce se intampla acum este penibil. Au pus cele 3 containere la strada (imagine horor) in ideea – virtuala – ca vor exista candva masini speciale. Dar masinile speciale nu vor fi cumparate daca… Mai apoi, locatarii nu duc materialele la containerele speciale ci tot la „gunoi”. chiar daca-s din generatia RRR si stiu bine rostul colectarii. Mai pe urma se vine cu raspunsuri de adormit copii; nici macar nu s-au straduit sa le faca mai istete. As muta containerele alaturi de cele de gunoi ca sa refac imaginea oraselor si asa, suferinda (bubele colorate le lipseau). Acolo, la locul obisnuit de depozitare al „gunoiului”, poate i-ar imbia pe locatari sa le puna cum trebuie. As incredinta un carnet de amenzi „eco” administratorilor imobilelor. Au un venit in urma acelei activitati astfel ca pe ei i-as face responsabili de informare si disciplina colectarii si, evident, procent din incasari. Au timp, au instruire; nu pot, declina sarcina unui „pensionar” care se plictiseste in casa. Sigur, daca nu este cantitate, nu este nimic… Nu functioneaza nici masini, nici fabricute, nici utilaje. Pot fi cooptati micii ecologisti din imobile care sa formeze echipe „de lucru”. Poate pentru ei, de rusinea lor, parintii, bunicii, se vor alinia. Apoi mai exista vechea formula „vazand si facand” care ar scoate din intepenire momentul acesta penibil in care ne prefacem ca facem. Adoptam o idee (nu-i pe bani), vedem cum functioneaza, analizam, modificam, evoluam.. Apoi alta. Iata asa, containerele uratesc inutil bulevardele si strazile iar noi ne mintim unii pe altii cat mai priceput..

 4. Nu stiu cum e in alte zone, dar unde locuiesc eu(destul de aproape de centrul orasului Bacau) nu am vazut pubele pentru sortare. Is de parere ca ar trebui sa se vorbeasca despre „metode de constrangere” abia dupa ce ar exista peste tot aceste pubele, si sa vedem atunci daca oamenii ar respecta sau nu aceasta sortare. Pana atunci cred ca este vorba doar de presupuneri…

 5. bravo, Dl Dumitrescu!
  iata ca exista si SOLUTII concrete, nu doar plingeri.
  da, nu sunt necesare investitii mari, ci doar un pic de bunavointa, un minim de organizare.
  Chiar, conteinerele de reciclare de ce nu sunt in spatele blcourilor, alaturi de ghene?
  Eu colectez selectiv, le pun in saci separati,d ar de ce sa fac cel putin doua drumuri, in directii dfiereite?
  Buna ideea cu admin-ul!
  Poate ar merge si solutia cu „rusinea”, desi in societatea postdecembrista rusinea este o notiune desueta.
  In fine, poate vine investitori straini SERIOSI care au motivatia financiara sa faca un sistem functional – gunoiul, chiar amestecat, reprezinta de exemplu o sursa de metale mai bogata decit majoritatea minereurilor care au rams neexploatate acum in Mileniul III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.