Românii au colectat selectiv mai multe deşeuri în 2010

Aproximativ 80% din populaţia care are la dispoziţie infrastructura necesară colectării selective a deşeurilor, depune selectiv deşeurile de ambalaje, conform unui studiu realizat de IMAS cu sprijinul Eco Rom Ambalaje S.A. şi aportul financiar al companiei Coca-Cola HBC. Studiul a fost realizat în 10 localităţi din România în arealurile unde Eco-Rom Ambalaje S.A. a sprijinit realizarea de servicii de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje.

Sondajul arată că anul trecut, românii au depus selectiv cu 60% mai multe deşeuri de ambalaje care au ajuns la reciclare, comparativ cu anul 2009. În plus, infrastructura de colectare selectivă s-a marit cu 50%, astfel încât in acest moment peste 4 milioane de români au acces la containerele albastre,
verzi şi galbene.

Rezultatele bune ale statisticilor privind colectarea selectivă a deşeurilor se datorează eforturilor companiilor, ONG-urilor, autorităţilor şi mai ales schimbării percepţiei românilor asupra reciclării şi beneficiilor acesteia.

MaiMultVerde susţine colectarea selectivă, reciclarea şi încearcă să creeze un sistem de colectare selectivă normal şi funcţional în România prin proiectul ”Viaţa după Colectare”.

Eco-Rom Ambalaje a depăşit cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclată şi impusă de legislaţie – pentru toţi clienţii săi – de 48% – ajungand la 53,7%. Datele pot fi relevante şi la nivel naţional luând în considerare statistica Administraţiei Fondului de Mediu: 78% din cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclată,
raportată de autorităţi, este realizată de Eco-Rom Ambalaje.

:: citeşte mai multe din Raportul Anual 2010 al EcoRom

6 răspunsuri

  1. pacat ca in Iasi se misca foarte greu acest lucru,sunt foarte putine zonele unde sunt pubele pentru colectare selectiva.

  2. si la Cluj situatia e similara…. au existat cateva pubele dedicate pet-urilor si dupa aproximativ 5-6 luni a inceput lumea sa separe pet-urile cand duce gunoiul… chiar daca la momentul ridicarii se amestecau toate la loc

  3. e adevarat, mai mulţi oameni ne-au semnalat asta. dar există şi o latura pozitivă, şi anume că oamenii sunt interesaţi de colectare şi vor să o facă. de aceea, noi avem datoria să insistăm pe lîngă autorităţi să implementeze aceste sisteme. cu cât mai mulţi, cu atât mai relevant. trimiteţi, vă rugăm scrisoarea de aici http://www.viatadupacolectare.ro/resurse/trimite-o-scrisoare-autoritatilor şi daţi un semn dacă nu primiţi niciun răspuns în max. 2-3 luni. Vom scrie despre eforturile tuturor

  4. Oamenii sunt dornici sa recicleze, din nefericire nu prea se poate. Eu incerc de cel putin o luna de zile sa conving romprestul sa puna si in balotesti, in zona in care locuiesc, pubele din acelea clopot, dar… nu primesc nici un raspuns de la ei. Eu si vecinii mei tinem sacii de platic, hartie etc prin portbagajele masinilor, le ducem la Hornbach , sa fie care pe unde gaseste pentru ca pur si simplu cei de la Romprest nu ne ofera nicio solutie.
    Dorinta de a recicla din partea cetatenilor exista, bine ar fi sa existe interes si din partea autoritatilor si a firmelor care colecteaza gunoiul… altfel sunt discursuri despre ecologie.

  5. Stiu ca postul este mai vechi, dar nu stiam unde sa intreb. In afara de plastic, hartie si sticla ar mai fi si alte bunuri reciclabile: ceramica, metal, tesaturi. Exista vreun plan pentru a le colecta selectiv si pe acestea? Poate cand colectarea selectiva va deveni obligatorie (de-abia astept). Chiar, stiti ce s-a mai intamplat cu proiectul acesta de lege? Stiam ca ar fi urmat sa intre in vigoare anul acesta.

    Multumesc,

  6. @Eugenia metalul si aluminiul se colecteaza si ele si exista tomberoane speciale pentru acestea. De asemenea DEEE (deseuri electronice si electrocasnice, baterii etc). In schimb cele organice – resturi de mancare si altele pe care le mentionezi mai sus nu se colecteaza intr-un loc special. Din pacate, nici deseurile pt. care exista sisteme nu se colecteaza prea mult la romani – doar 1% http://www.ziare.com/mediu/stiri-mediu/desfiintarea-ghenelor-de-gunoi-de-la-blocuri-costa-1-8-miliarde-de-euro-1093900 Restul eforturilor continua, detalii pe http://www.viatadupacolectare.ro Legea europeana spune ca pana in 2013 trebuie sa ajungem la un procent de peste 30% …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.