Cum să-ți reduci amprenta de carbon iarna aceasta

amprenta carbonUrmătoarele sfaturi sunt bazate pe un raport al Administrației pentru Energie din SUA, dar credem că ele se pot aplica și la casele noastre, în așa fel încât, în această iarnă, să ne reducem puțin impactul asupra planetei.

Pentru cei care au o anumită vârstă, știm că sfatul următor le aduce aminte de perioada comunistă, când încălzirea apartamentelor se făcea „rațional”, dar…

1. Îmbrăcați-vă mai gros în casă sau puneți o pătură în plus pe voi

De cele mai multe ori, frigul nu este frig în casă, ci doar o variație de temperatură ușor de suportat de corp. Decât să dați drumul la încălzire, mai bine mai puneți ceva pe voi. Cheltuielile variază în funcție de sistemul de încălzire, dar tot sunt cheltuieli! În SUA, încălzirea și răcirea locuințelor sunt responsabile cu 48% din folosirea energiei într-o casă tipică.

2. Scoateți din priză aparatele când nu le folosiți

Chiar dacă nu sunt în funcțiune, aparatele electrice consumă curent din rețea. Aici intră filtrul de cafea, aeroterma, uscătorul de păr etc. De exemplu, un filtru de cafea consumă 1,14 W când nu este folosit dar stă în priză, iar un cuptor cu microunde, 3,08 W. O idee ar fi să le cuplați la un prelungitor cu întrerupător sau să scoateți la final prelungitorul din priză.

3. Nu mai faceți baie în cadă

Știm, este comod să faci baie în cadă decât un duș rapid, dar încălzirea apei pentru baie este responsabilă cu 18% din costurile de energie ale casei. Pentru o baie, sunt necesari 50-60 l de apă. Dacă nu vă place dușul, folosiți apă doar caldă, nu fierbinte.

4. Gătiți eficient

Când gătiți, acoperiți oala sau tigaia, pentru a conserva energia și a prepara mai repede mâncarea. După ce folosiți cuptorul, lăsați ușa lui deschisă, ca să încălziți camera, dar nu dați drumul la aragaz sau cuptor doar pentru a încălzi locuința. De asemenea, este indicat să gătiți mai multă mâncare odată.

5. În timpul zilei, trageți perdelele să intre soarele

Spre seară, acoperiți din nou ferestrele cu perdele. Astfel, căldura acumulată rămâne în mare parte în casă. Dacă nu aveți termopane, procedați ca pe timpuri: acoperiți geamurile neizolate cu pături sau alte materiale izolatoare.

Aceste sfaturi simple pot părea că vă vor reduce confortul și vă schimbă obiceiurile. Sunt însă lucruri pe care le puteți face puțin câte puțin. Când veți vedea cum scad cheltuielile legate de încălzirea casei, vă veți bucura cu siguranță!

Dacă doriți să aflați impactul personal asupra planetei, folosiți calculatorul nostru al amprentei de carbon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.