Puieții din Țara lui Andrei, la ora verificării bianuale (3)

Între 2010 și 2012, voluntarii MaiMultVerde şi Petrom și-au rupt din timpul liber pentru o cauză nobilă: plantări în zonele defavorizate, în cadrul proiectului Țara lui Andrei. De atunci, anual, Asociația MaiMultVerde porneşte într-o misiune de verificare a terenurilor pe care am plantat. Aceste verificări sunt o componentă esenţială a angajamentului nostru de a urmări timp de 5 ani evoluţia viitoarelor păduri, alături de lucrările de întreţinere şi completare.

În iunie 2014, specialistul nostru în silvicultură, Mihai Enescu (Trees of Romania), a pornit din nou la drum pentru a verifica starea puieţilor. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv. Iată a doua parte a celor mai noi constatări ale sale. Citiți prima parte și a doua parte a raportului. 

Roata de Jos (jud. Giurgiu)

roata de jos1 roata de jos2 roata de jos3

Pe o suprafață de  1,7 hectare, au fost plantați 10.500 de puieți în 2012. Salcâmul și glădiția au prins în proporție de 50%, ceea ce reprezintă o scădere față de anul trecut. Gunoaie şi urme de căruţă au fost observate exact pe liniile plantate cu puieţi, prin urmare, mulţi dintre aceştia au fost rupţi. Vom sista îngrijirea acestei suprafeţe, care, pe cale naturală, va căpăta totuşi în timp aspect de pădure.

Vânătorii Mici (jud. Giurgiu)

vanatorii mici1 vanatorii mici2 vanatorii mici3

Cei 10.000 de puieți de pe cele două hectare au, în majoritate, aprox. 2 metri și au prins în proporție de 85%. Mulți salcâmi sunt copleşiţi de ierburi înalte, aşadar se confirmă necesitatea operaţiunii de descopleşire. Lucrările de mentenanţă realizate ca la carte în 2013, substratul superior al solului ce pare să fie fertil (fapt certificat de coloritul frunzelor) şi precipitaţiile abundente, confirmate de săteni, au asigurat succesul plantaţiei.

Videle (jud. Teleorman)

videle1 videle2 videle3

Monocultura de 7.000 de salcâmi de pe 1,5 ha are înălțimi de cca 2 metri, cu exemplare care ajung până la 3 metri. Majoritatea puieţilor au depăşit semnificativ în înălţime ierburile din cuprinsul parcelei, iar cei care nu au făcut-o încă, o vor face în cuprinsul acestui sezon de vegetaţie. Puieții au prins în proporție de 95%, ceea ce ne face să afirmăm că este o cultură excelentă!

Talpa (jud. Teleorman)

talpa1 talpa2 talpa3

Scurtarea puieţilor de salcâm la momentul plantării a avut efect, cei 35.000 de puieţi de pe terenul de 7 hectare au format lăstari cu înălţimi între 1 şi 1,5 m. Ne bucurăm că rata de prindere este de 90%. Dacă şi condiţiile climatice vor fi favorabile pe parcursul sezonului de vegetaţie 2014, monocultura de salcâm probabil că va ajunge la stadiul de masiv în doi ani. De asemenea, se regenerează natural şi alte specii: măceş, porumbar, cireş pădureţ, fals oţetar.

Procentajele de prindere sunt aproximate pe baza numărătorii realizate la momentul vizitei (iunie 2014) şi determină atât numărul de puieţi forestieri care au supravieţuit după lunile de iarnă şi au pornit în vegetaţie în primăvară, cât şi necesarul de lucrări de întreţinere peste vară. O a doua evaluare este utilă la finalul sezonului de vegetaţie (sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie), mai ales în condiţiile în care schimbările climatice au început să îşi facă simţite efectele din ce în ce mai des şi în România.

Despre proiect

Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.