Grătar Curat 2011

MaiMultVerde şi Golden Brau  au continuat proiectul „Grătar Curat” şi în 2011. Proiectul are ca scop responsabilizarea participanților la activitățile de recreere în natură, în special grătar, în legătură cu importanța păstrării curățeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

Activităţile proiectului s-au desfăşurat pe perioada verii, la ele participând peste 170 de voluntari. Aceştia, alături de reprezentanții Golden Brau au stat de vorbă cu mii de picnicari în încercarea de a-i convinge că un grătar bun este un grătar curat şi le-au dat saci de plastic pentru colectarea resturilor de la grătar . Acțiunile de curăţenie şi informare a grataragiilor s-au desfăşurat în 6 locuri importante de organizare de grătare: Snagov (Complex Astoria), Iași (Pădurea C.A. Rosetti), Galați (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăț). În acest timp, au fost adunate peste şase tone de gunoaie din principalele zone de picnic și petrecere a timpului líber din România.

Proiectul de curăţenie şi responsabilizare a picnicarilor a fost lansat a fost lansat cu mare fast în luna mai a anului 2011, pe malul lacului Băneasa, în prezenţa voluntarilor MaiMultVerde şi a unor vedete precum Răzvan şi Dani, Raluca Lăzăruţ, Alexandra Bădoi, Mihaela Călin ( Antena 1), Silvian Ionescu, Comisar şef al Gărzii de Mediu, parlamentarul Carmen Moldovan, iniţiatoarea ”Legii picnicului”.

Vlăduţ, bucătarul emisiunii ”Neatza cu Răzvan şi Dani” de la Antena 1, a propus reţeta unui grătar bun, din punctul de vedere al ingredientelor, iar Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, a făcut recomandări pentru un grătar curat şi prietenos cu mediul.

Finalul celei de-a doua ediții a programului „Grătar Curat” a fost marcat printr-o cursă de plute din PET-uri pe Lacul Băneasa. În cursă s-au întrecut şase plute construite de voluntarii implicaţi în proiect. Aceştia au folosit pentru construirea plutelor aproximativ 7000 de PET-uri, lemn, sfoară şi pânză.

Echipele au reprezentat cele şase zone în care s-a desfăşurat proiectul (Arad, Brăila, Galaţi, Craiova, Iaşi, Bucureşti) şi au fost formate din voluntari MaiMultVerde, vedete, jurnaliști și bloggeri. Vedetele care au răspuns prezent la cursă au fost Alina Pușcaș, Gina Maican, Antonia Ionescu şi Andrei Aradits, actori în serialul „Narcisa sălbatică”, Mihaela Călin, Crina Abrudan (Antena 1) şi Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.

Susţinător al vedetelor a fost Silvian Ionescu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu. Programul „Grătar Curat” a mobilizat până în prezent, în cele două ediţii, peste 600 de voluntari din toată țara. Aceștia au strâns peste 20 de tone de gunoaie lăsate în urmă de participanții la activitățile de recreere în natură. Ediția a doua a proiectului a scos în evidență scăderea semnificativă a cantității de deşeuri din zonele vizate, dovedind că acțiunile repetate de responsabilizare a participanţilor la activităţi de recreere dau rezultate.