Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au realizat spaţii verzi şi de joacă în cinci oraşe din România: Ploieşti, Călăraşi, Alexandria, Galaţi şi Focşani. Amenajarea spaţiilor verzi cu o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi a început în septembrie 2010 şi a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale din fiecare oraş.
Prin proiectul demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank, terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, situate în oraşe în care spaţiul verde pe cap de locuitor este mai mic decât media europeană (26 de metri pătraţi pe cap de locuitor), au fost amenajate ca spaţii verzi şi de joacă.
Oraşele alese în cadrul proiectului au fost Ploieşti, Alexandria, Focşani, Călăraşi şi Galaţi. Elementele folosite la amenajarea acestor spaţii sunt gazon natural, arbuşti şi arbori (speciile acer negundo, albizia julibrissin, ilex aquilifolium, cortaderia), echipamente de joacă pentru copii (tobogan, leagăn, rotativă şi balansoar pe arcuri) şi mobilier urban din plastic reciclat (bănci şi coşuri de gunoi).
Cele cinci spaţii astfel concepute sunt situate în următoarele zone:
- Ploieşti – Cartierul Nord, Aleea Cameliei
- Alexandria – Str. Dunării (colţ cu Str. Dr. Stâncă)
- Focşani – Cartierul Bahne, Aleea Căminului
- Galaţi – Cartierul Micro 16, Str. Mihail Sadoveanu (în zona complexului comercial Continental)
- Călăraşi – Cartierul Doi Moldoveni, Bdul. Muşeţelului.
Partenerii proiectului au fost Primăriile Ploieşti, Alexandria, Călăraşi, Focşani şi Galaţi, Administraţia Domeniului Public şi Privat Ploieşti care au asigurat spaţiul pentru amenajare, au realizat lucrări de pregătire a terenului şi vor asigura paza, precum şi Rainbow Company, care a furnizat mobilierul urban din plastic reciclat. La evenimentelel de inaugurare a spaţiilor verzi au participat copii de la şcolile din cele cinci oraşe, care s-au bucurat de noua oază de verdeaţă din cartier şi au dat o mână de ajutor la ultimele pregătiri pentru inaugurare.
În ultimii ani, în România, se poate observa o reducere dramatică a spaţiilor verzi din oraşe, fie ele de utilitate publică (parcuri, grădini, spaţii de joacă), fie zone de verdeaţă în apropierea străzilor şi marilor bulevarde. Reducerea spaţiilor verzi are impact asupra calităţii aerului şi a vieţii locuitorilor. Conform standardelor europene, până în anul 2013, fiecărui locuitor al oraşelor din România trebuie să-i revină 26 metri pătraţi de spaţiu verde, norma de care depinde sănătatea oamenilor. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca în marile aglomeraţii urbane să existe cel puţin 50 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor.
Media spaţiului verde la nivel naţional în anul 2010 este de doar 9 metri pătraţi pe cap de locuitor, iar in oraşe importante precum Arad, Constanţa, Deva, Galaţi, Ploieşti sau Focşani nu se înregistrează mai mult de 5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.
>> vezi toate fotografiile din cadrul proiectului pe Flickr