Alternative de petrecere a timpului în aer liber

tur ghidat
mmv_00092

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, fapt care afectează grav calitatea vieții umane și a mediului. Lipsa spațiilor verzi accesibile pentru populație, managementul defectuos al deșeurilor și traficul auto sunt principalele probleme de mediu cu care se confruntă locuitorii Capitalei.

Asociația MaiMultVerde a demarat în 2022 proiectul În Aer Liber cu scopul constituirii și dezvoltării unei comunități urbane în București pasionate de activități în aer liber și preocupate, în același timp, de protecția mediului, dispuse să participe la acțiuni menite să contribuie la îmbunătățirea calității aerului: plantări, acțiuni de curățenie, plimbări cu bicicleta, amenajări de spații verzi, educație în școli, întâlniri cu autoritățile.

În cele 6 luni de proiect, peste 2500 de bucureșteni s-au alăturat evenimentelor organizate de Asociația MaiMultVerde în diferite zone ale capitalei: Lacul Morii, Parcul Natural Văcărești, Parcul Plumbuita etc.

În 2023, ne-am propus să aducem în atenția bucureștenilor salba de lacuri de pe râul Colentina, iar acțiunile În aer liber să fie concentrate în această zonă, care reprezintă un important coridor verde/albastru la nivelul orașului, însă foarte puțin accesat de populație și cu mici excepții, ignorat de autoritățile publice.

Compania ta poate susține implementarea acestui proiect prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

Categorii de acțiuni:

Informare: Promovarea salbei de lacuri de pe râul Colentina pe platforma online www.inaerliber.ro și Facebook-ul dedicat proiectului. Vor fi realizate articole care vor prezenta istoria locurilor, problemele cu care se confruntă, posibilități de amenajare, importanța accesării spațiului de către publicul larg, etc.

Voluntariat: acțiuni de plantare, vizite cu elevii pe teren, igienizări organizate cu sprijinul comunității locale.

Mobilitate urbană: Cartarea malurilor lacului și identificarea căilor de acces pentru organizarea unor plimbări pietonale și cu bicicleta pe malul lacurilor.

Educație: Activități în aer liber cu tineri și elevi prin organizarea unor ateliere de biodiversitate.

1 (29)
_MG_1082
311374375_138166352299597_4373628552890561350_n

Istoric:

În anul 1933 au început lucrările la proiectul de asanare a lacurilor de pe râul Colentina. Necesitatea acestor lucrări apăruse în urma extinderii Bucureștiului către Nord. Acestea au fost sistate în timpul celui de-al doilea Război Mondial și reluate ulterior în perioada comunistă, când s-a realizat asanarea lacurilor Mogoșoaia, Chitila, Străulești, Grivița, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești (Pantelimon I), Pantelimon (Pantelimon II) și Cernica.

Stradurile și complexe sportive deja existente până în acel moment au fost renovate și s-au construit noi spații de agrement pentru publicul larg.

După 1990, lipsa fondurilor publice au dus la degradarea lacurilor și a unora dintre facilitățile construite de-a lungul lor, pe când altele au intrat în proprietate privată și au fost renovate sau demolate pentru a face loc unor noi construcții. De asemenea, în această perioadă s-a intensificat poluarea cu deșeuri a acestor lacuri, iar accesul la malurile lacurilor a fost restrâns de dezvoltarea imobiliară.

1
2
3

Compania ta poate susține implementarea acestui proiect prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

Suntem interesați să ne implicăm în proiectul