Chilia Verde

chilia verde

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

www.activecitizensfund.ro      www.eeagrants.org

CHILIA VERDE
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Proiectul „Chilia Verde” își propune implicarea tinerilor din satul Chilia Veche, Delta Dunării, în problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea și în procesele publice de luare a deciziilor la nivel local. Vor fi proiectate primele filme documentare de mediu în această comunitate, va fi creat un grup de inițiativă locală și, de asemenea, va fi angajat în cadrul proiectului un organizator comunitar.

Argument

Delta Dunarii se confruntă cu probleme de mediu cu consecințe asupra calității vieții locuitorilor săi dar si a ecosistemelor natural, aflate în pericol. Implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în procesul decizional local este vitală. Dar pentru a putea să caute soluții, tinerii au nevoie de cunoștințe teoretice și practice în domeniul mediului și activismului.

Proiectul „Chilia Verde”, derulat în perioada aprilie 2022- martie 2023, are o latură educațională și de implicare civică și urmărește soluționare unor probleme de mediu prin implicarea comunității locale.

Scopul proiectului și publicul țintă

Scopul proiectului îl constituie implicarea tinerilor din satul Chilia Veche, Delta Dunării – o zonă insuficient deservită –  în problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea și în procesele publice de luare a deciziilor la nivel local.

Proiectul promovează cultura democratică și conștientizarea civică, prin organizarea unei activări comunitare pe tema protecției mediului și schimbărilor climatice. Totodată, promovează cetățenia activă, prin demararea primului proces de formare a unui grup de inițiativă locală.

  • Beneficiari direcți: 265 tineri și adulți din comunitate din Chilia Veche (participanți la proiecțiile de film, la atelierul de formare pe tema protecției mediului și dezvoltare comunitară și la activările comunitare); 5 autorități și instituții publice invitate în mod direct la evenimentele din proiect (Primăria Chilia Veche, Consiliul Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Ministerul Mediului).
  • Beneficiari indirecți: 2.000 de locuitori ai satului Chilia Veche și 50.000 de persoane informate local și național despre proiect și problemele de mediu de la nivel local.

Activitățile proiectului

Echipa de proiect va crea un nucleu la nivel local, format din 15 persoane, pe care îl va instrui în vederea activării comunitare (training pe tema dezvoltării durabile și organizare comunitară).

Un organizator comunitar va fi ales din rândul participanților. Acesta va coordona la nivel local planul de activare comunitară, pornind de la problemele de mediu semnalate de către comunitate.

Planul de activare comunitară va cuprinde minim 5 evenimente pe teme de mediu (amenajări spații colectare selectivă, plantări, ecologizări).

Vor fi organizate 2 evenimente publice, la care vor fi invitați membri ai comunității, mass-media și un specialist de mediu. Evenimentele vor marca lansarea proiectului și încheierea acestuia și vor conține inclusiv proiecții de film documentar, în vederea familiarizării comunității locale cu problemele de mediu.

Vor fi organizate 10 proiecții de film documentar de mediu, urmate de dezbateri alături de echipa de proiect. Acestea vor fi primele proiecții de film organizate în satul Chilia Veche.

***

Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Chilia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.  

Parteneri locali: Primăria Chilia Veche

Noutăți

24.04.2023Proiectul „Chilia Verde” la final: Parcul Libertății din Chilia Veche a fost reabilitat cu sprijinul comunității locale

11.11.2022Curs de fundraising și scriere de proiecte la Chilia Veche

11.05.2022Curs de organizare comunitară, protecția mediului și advocacy pentru locuitorii din Chilia Veche

15.04.2022Chilia Veche devine Verde: Asociațiile MaiMultVerde și Împreună pentru Chilia au lansat proiectul „Chilia Verde”

Galerie foto